Ce s-a întâmplat la Salina Slănic Prahova, la o zi după ce un lift a căzut în gol

Activitatea turistică la Salina Slănic Prahova a fost oprită după ce un lift în care se aflau opt persoane s-a defectat miercuri, o anchetă la care participă reprezentanţi ai Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR), ai Poliţiei şi ai Protecţiei Consumatorilor fiind în desfăşurare.

07 aug. 2014, 11:47
Ce s-a întâmplat la Salina Slănic Prahova, la o zi după ce un lift a căzut în gol

Prefectul de Prahova, Rodica Paraschiv, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că deocamdată nu se poate discuta despre sancţiuni în urma incidentului care a avut loc la Salina Slănic, în condiţiile în care reprezentanţii mai multor instituţii derulează o anchetă cu privire la situaţia produsă în cursul zilei de miercuri.

„Este o anchetă în curs de desfăşurare la care participă reprezentanţi ai ISCIR, ai OPC şi ai Poliţiei. La finalul acesteia vom vedea dacă se impun anumite sancţiuni. Deocamdată nu putem discuta despre acest aspect”, a precizat prefectul de Prahova în urma unei discuţii cu factorii implicaţi.

Directorul Salinei Slănic, Liviu Soare, a declarat că, în momentul de faţă, au acces în salină doar persoanele care au bilete de tratament, transportul până în mină făcându-se cu microbuzele.

Astfel, aproximativ 200 de persoane care au astfel de bilete de tratament şi abonamente vor fi transportate zilnic în salină cu mijloace auto, activitatea turistică fiind momentan oprită.

Potrivit sursei citate, liftul care s-a defectat se află în funcţiune din anul 1936, a fost expertizat tehnic în aprilie 2013, expertiza având o valabilitate de doi ani, iar la fiecare început de săptămână acesta este supus unei revizii.

Directorul salinei a arătat că în programul de investiţii pentru 2014 a fost trecută modernizarea acestui lift.

„La noi, la Slănic Prahova, există un studiu de fezabilitate încă din anul 2012. Sunt în studiu stabilite construirea unui hotel, se aminteşte şi de lift. Este un studiu amplu care nu a fost pus în valoare până acum. Studiul de fezabilitate este cunoscut şi făcut la nivelul Societăţii Naţionale a Sării şi ar trebui implementat. Nu s-a reuşit până în acest moment. În programul de investiţii pentru 2014 avem trecută modernizarea acestui lift şi dublarea capacităţii lui. Poate că lucrurile, după această sperietură, vor intra pe un făgaş normal şi vom reuşi să facem această modernizare”, a declarat Liviu Soare.

Unul din lifturile de transport persoane de la Salina Slănic s-a defectat, miercuri, o margine a unei role de cablu care susţinea liftul rupându-se, astfel că o buclă a cablului a căzut de pe rolă producând un şoc.

Incidentul s-a produs la coborâre, în acel moment opt persoane, între care doi copii, aflându-se în lift, a precizat directorul salinei.

Peste 300 de persoane se aflau în mina de vizitare atunci când liftul s-a defectat, acestea fiind evacuate în condiţii de siguranţă în aproximativ două ore şi jumătate.

Mai multe persoane au suferit atacuri de panică şi traumatisme minore, o singură persoană care a suferit un traumatism la genunchi fiind transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti pentru continuarea investigaţiilor medicale.

Citeşte şi Un LIFT s-a prăbuşit în GOL în SALINA SLĂNIC PRAHOVA. În ascensor se aflau opt persoane VIDEO