Ce s-ar întâmpla dacă rachetele ruseşti ar cădea accidental pe teritoriul României. Ministrul Apărării: „Un război nu poate porni din greșeală”

Vladimir Putin amenință cu războiul nuclear, în timp ce armata lui trimisă în Ucraina nu arată foarte bine, e destul de dezorganizată, nu are suficiente provizii, pare prost coordonată. În aceste condiții, dacă o rachetă lansată de ruși este prost ghidată și nimerește accidental în România, ce se întâmplă? Este una dintre întrebările pe care mulți români și le pun cu teamă. Vasile Dîncu, ministrul apărării, spune însă că un război nu se pornește dintr-o greșeală.

05 mart. 2022, 00:05
Ce s-ar întâmpla dacă rachetele ruseşti ar cădea accidental pe teritoriul României. Ministrul Apărării: „Un război nu poate porni din greșeală”

Bombardamentele din Ucraina s-au apropiat marți la doar 20 de kilometri de România. Rachetele rușilor au lovit o unitate militară aflată în apropiere de localitatea Izmail.

Războiul din Ucraina, ziua a 9-a. Ucraina spune că a distrus 37 de avioane şi 37 de elicoptere ruse, marile bătălii de vineri s-au dat pentru apărarea Kievului GALERIE FOTO

Ministrul Apărării Vasile Dîncu a explicat ce s-ar întâmpla dacă o rachetă ar cădea accidental pe teritoriul României.

„În asemenea situații există mai multe modalități de decizie și mai multe instanțe de decizie. Un război nu se pornește dintr-o greșeală. Evident, sunt proceduri NATO, așa cum și rușii au proceduri care, sigur, până la urmă țin de filosofia războiului, prin care se verifică temeiul acestui accident, cauzele și condițiile”, a declarat Vasile Dîncu la Digi24.

Ministrul Apărării a dat exemplul avionului de luptă ucrainean, care a intrat în spațiul aerian al României săptămâna trecută și a fost escortat de forţele aeriene pe aerodromul din Bacău.

„Lumea a evitat la limită o catastrofă nucleară, noaptea trecută”. Ambasadoarea SUA la Naţiunile Unite condamnă atacurile Rusiei, numindu-le iresponsabile

„Am primit o scrisoare din partea ministrului Reznikov (ministrul apărării din Ucraina – n.r.) în care și-a cerut scuze pentru că avionul lui a ajuns aici, deci a confirmat foarte repede că este o greșeală și să n-o interpretăm ca un act ostil la adresa României. (…) Deci, un accident nu poate declanșa un război mondial, cum ar fi un război între NATO și Rusia. Sunt și alte instanțe care hotărăsc asta, deci din acest punct de vedere, nu trebuie să ne temem. Un război nu poate porni din greșeală”, a adăugat Dîncu.

Rachetele rusești au lovit, marți, o unitate militară din zona Loshchynivka, la doar 20 de kilometri de România.

„În ceea ce privește atacul cu rachetă de lângă Izmail nu sunt prea multe informații”, a transmis șeful Consiliului Public din cadrul Administrației Regionale de Stat Odesa.

„Ministerul Apărării nu ne permite să comentăm ce se întâmplă, nici efectele acestui atac”, a declarat primarul din Izmail.

Unitatea militară lovită de rachetele rusesti, lângă granița cu România, era dotată cu o stație radar din sistemul de apărare aeriană. Agenția ucrainenă de știri Unian – care îl citează pe Șeful Consiliului Public din cadrul Administrației Regionale de Stat Odessa – a informat că o persoană a fost ucisă și alta a fost rănită în atac.