Ce să mănânci când suferi de carenţă de vitamina A

Vitamina A este o vitamină solubilă în grăsimi, derivată din carotenoide și retinoizi. Deși forma ușoară de carență de vitamina A nu are simptome vizibile, ea poate provoca oboseală. Însă formele severe conduc la un risc crescut de infecții la nivelul gâtului și toracelui, infertilitate, vedere slabă și piele uscată. Dacă și tu suferi de deficit de vitamina A, iată ce alimente ar trebui să incluzi în dietă:

26 ian. 2018, 11:33
Ce să mănânci când suferi de carenţă de vitamina A

Pește

Aportul zilnic necesar de vitamina A poate fi luat din pește. Așadar, începe să incluzi în dietă peștele. De exemplu, somonul este foarte sănătos și bogat în vitamina A. În plus, uleiul de ficat de pește este recomandat persoanelor care suferă de carență de vitamina A.

Roșie

Bogată în antioxidanți și vitamine, roșia oferă 20% din necesarul zilnic de vitamina A. În plus, această legumă conține licopen, un antioxidant care împiedică dezvoltarea celulelor cancerigene. Include roșia în dieta zilnică. 

Ardei gras (roșu)

Culoarea roșie a ardeiului gras este motivul pentru care această legumă este foarte sănătoasă. În plus, ardeiul gras este bogat în carotenoizi, are proprietăți antioxidante și este foarte gustos. Începe să incluzi în alimentație ardeiul gras.

Lapte

Un pahar cu lapte nu îți oferă necesarul de calciu, dar el conține și vitaminele A și D și magneziu. Nu uita că este foarte sănătos să bei lapte în fiecare zi!

Ficat

Ficatul de vită sau de pasăre este sursă importantă de vitamina A, proteine, cupru, zinc, fosfor, seleniu și folați, care sunt necesari pentru menținerea sănătății. Însă, ficatul este recomandat spre consum în cantități moderate.

Morcov

Morcovul se află pe primul loc când vine vorba de vitamina A, dar modul în care este consumat contează foarte mult. Recomandat este să fie mâncat crud, adăugat în salate alături de varză. Un morcov conține 334% din necesarul zilnic.

Papaia

Bogată în vitamine, minerale, enzime și antioxidanți, o ceașcă de papaia conțin aproximativ 29% din necesarul zilnic de vitamina A. Papaia poate fi folosită în salate și smoothie sau salate.

7 simptome care îţi arată că ai putea avea deficit de zinc