Ce să nu faci în Vinerea Mare. Interdicțiile pe care orice creștin trebuie să le respecte într-o zi de mare însemnătate religioasă

Vinerea Mare este o zi cu mare însemnătate religioasă, ziua în care a fost răstignit Mântuitorul. Tocmai datorită semnificaţiei religioase, Vinerea Patimilor vine cu o serie de interdicţii pe care creştinii le respectă pentru a se mântui, pentru a fi feriţi de rele şi de necazuri.

21 apr. 2022, 14:00
Ce să nu faci în Vinerea Mare. Interdicțiile pe care orice creștin trebuie să le respecte într-o zi de mare însemnătate religioasă

Ce să nu faci în Vinerea Mare. În această zi, nu trebuie să munceşti în gospodărie. Se crede că, dacă nu respecţi ziua răstignirii Mântuitorului şi faci treabă, aceasta nu va ieși bine și vei avea parte de un an lipsit de oportunități. Aşadar, în Vinerea Mare este interzis să speli, să coși, să gătești sau să faci alte tipuri de treburi, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.

Ce să nu faci în Vinerea Mare

În Vinerea Mare trebuie să se evite lucrările agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activităţi asemănătoare. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă şi asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodeşte.

Nu este bine să vopsești ouăle în Vinerea Mare. Dacă n-ai făcut acest lucru în Joia Mare, le mai poți vopsi doar sâmbătă.

Femeile nu coc în această zi cozonaci, pâine sau orice altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului. De asemenea, nu umplu borș în această zi existând credinţa că Necuratul s-ar putea scălda în el.

De asemenea, în această zi nu este bine să tai animale sau păsări.

Citeste si Când se vopsesc ouăle de Paşte, în Săptămâna Mare. Ce spune tradiţia românească

De ce este bine să ţii post negru în această zi

În Vinerea Mare, nu este bine să mănânci urzici pentru că sunt plante care i-au adus suferinţă Mântuitorului. Acesta a fost bătut cu aceste plante când se afla pe cruce. Şi nici oţet nu trebuie să consumi în această zi, pentru ca soldaţii I-au udat buzele cu oţet atunci când a cerut apă pentru a-L umili. Ideal ar fi ca, în Vinerea Mare, să ții post negru, fără apă și mâncare, pentru spor și sănătate.

Potrivit unei alte superstiţii, în Vinerea Mare nu este bine să-ţi tai părul, existând credinţa că, dacă o faci, cineva din familie va muri.

Cei care respectă aceste interdicții vor fi mântuiţi, iar bolile, primejdiile, necazurile şi duşmanii nu se vor apropia de ei.

Citeste si Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă: „Este cea mai mare greșeală pe care o facem la masa de Paște”