Ce salarii au, de fapt, angajaţii Metrorex şi cât câştigă directorii de la metrou. Compania face sute de angajări

Metrorex a anunţat că face sute de angajări până în luna octombrie, personalul nou fiind necesar pentru finalizarea lucrărilor la tronsonul Bazilescu-Străuleşti de pe magistrala 4 de metrou. Salarizarea angajaţilor Metrorex a fost mereu motiv de dispută între sindicat şi conducere, de cel puţin două ori pe an fiind ameninţări cu grevă la metrou. Compania de transport subteran se află în topul celor mai mari angajatori din Bucureşti, având peste 4.200 de salariaţi. 

09 aug. 2016, 07:10
Ce salarii au, de fapt, angajaţii Metrorex şi cât câştigă directorii de la metrou. Compania face sute de angajări

Metrorex a anunţat că intenţionează să facă sute de angajări, personalul fiind necesar pentru operarea tronsunului de metrou de pe magistrala 4 Parc Bazilescu – Lac Străuleşti, tronson ce ar urma să fie dat în exploatare până la sfârşitul acestui an.

Potrivit directorului general al Metrorex, Marin Aldea, necesarul de personal operativ estimat în vederea exploatării noului tronson de metrou, conform normativelor în vigoare, este de 342 salariaţi (de la 4.218 la finele anului 2015 până la 4.560 la finele anului 2016).

„Toţi urmează să fie încadraţi pe funcţii operative de mecanici, impiegaţi de mişcare, controlori acces, casieri, electromecanici de automatizări şi telecomunicaţii, electromecanici instalaţii generale şi electrice, mecanici întreţinere cale de rulare etc. Încadrarea şi pregătirea acestora pe post trebuie făcută eşalonat, începând cu luna octombrie 2016”, a precizat şeful companiei de transport subteran.

Salarizarea personalului Metrorex a fost însă motiv de dispută între sindicat şi conducere, în fiecare an fiind anunţate cel puţin două greve la metrou. 

Grevă de avertisment la metrou pe 10 august

Sindicatul Liber Metrorex (USLM) a anuțat că pe data de 10 august, între orele 10.00 – 12.00, va declanșa o grevă de avertisment la nivelul SC Alstrom Transport SA, care asigură mentenanța garniturilor electrice. „Greva va afecta considerabil circulația trenurilor de metrou”, se arată în comunicatul sindicatului, semnat de Marian Artimon, secretarul USLM. Conform sursei citate, sindicatul solicită majorarea salariului cu 8%, în timp ce administraţia Metrorex oferă doar 1%. 

În replică, Metrorex susţine că greva de mercuri nu se referă la salariaţii Metrorex care îşi desfăşura activitatea în mod normal, ca şi până acum, ci la salariaţii firmei SC Alstom Transport S.A. care asigură mentenanţa trenurilor de metrou.

Ce beneficii salariale au angajaţii Metrorex

Angajaţii Metrorex sunt totuşi printre cei mai privilegiaţi salariaţi dacă ţinem cont de faptul că beneficiază de nouă sporuri, indemnizaţie la pensionare şi premii pentru diverse ocazii, după cum urmează: spor de metrou de până la 40% din salariul de bază, iar cei care muncesc în timpul nopţii, în zilele de repaus legal, în zile de sărbătoare, sau sistematic peste program iau sporuri de până la 100% din salariul de bază. Compania răsplăteşte angajaţii care se pensionează cu indemnizaţii egale cu 1,5 salarii de bază, iar salariaţii sunt premiaţi pentru realizări deosebite, dar şi pentru evitarea unor evenimente sau unor situaţii care ar fi putut provoca degradarea sau distrugerea unor bunuri ale societăţii. LISTA COMPLETĂ A SPORURILOR LA METROREX poate fi consultată aici. 

Salariile la metrou, de două ori mai mari decât media pe ţară

De altfel, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli al instituţiei, publicat în Monitorul Oficial, câştigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor cu salariile este de 4.815,77 lei pe lună la metrou, adică de două ori mai mult decât câștigul salarial mediu nominal brut la nivel naţional care a urcat la 2.874 lei în luna iunie 2016. În prezent, Metrorex se află în topul angajatorilor din Bucureşti, după RATB, având peste 4.200 de salariaţi.

Fostul şef al Metrorex, câştig de 12.600 lei pe lună

Cele mai mari câştiguri din Metrorex revin însă directorilor, după cum arată declaraţiile de avere ale acestora. 

De exemplu, Cătălin Homor – fostul director general al Metrorex (în prezent director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România CNADNR din 2016), care a deţinut anterior şi funcţia de Director de Investiţii şi Achiziţii Publice a luat de la metrou, anul trecut, 151.218 lei, adică în medie 12.601 lei pe lună. 

DECLARAŢIA DE AVERE A LUI CĂTĂLIN HOMOR poate fi consultată integral aici. 

Actualul şef al Metrorex, Marin Aldea, a declarat că a obţinut anul trecut din salariile de la metrou suma de 91.930 lei, adică 7.660 lei pe lună. 

DECLARAŢIA DE AVERE A LUI MARIN ALDEA poate fi consultată integral aici. 

Şi fostul şef al Metrorex, înaintea lui Homor, Aurel Radu a avut venituri bune de la metrou, respectiv 113.384 lei în anul 2014, adică 9.448 lei pe lună. 

DECLARAŢIA DE AVERE A LUI AUREL RADU poate fi consultată integral aici. 

La rândul său, Gabriel Mocanu – director Infrastructură în cadrul Metrorex a declarat că a luat salariu de 89.611 lei anul trecut, adică 7.467 lei pe lună. 

DECLARAŢIA DE AVERE A LUI GABRIEL MOCANU poate fi consultată integral aici.