Ce salarii vor avea medicii după indexarea cu 25%. Guvernul discută proiectul în şedinţa de astăzi

Salariile medicilor ar putea creşte de la 1 octombrie cu 25%, iar de anul viitor, cu încă 25%. Măsura, anunţată de Guvern săptămâna trecută, a fost luată după mai multe presiuni din partea reprezentanţilor halatelor albe care au subliniat în repetate rânduri că, fără o salarizare decentă şi fără condiţii corespunzătoare în spitalele de stat, România va rămâne fără medici. Premierul Victor Ponta a promis săptămâna trecută că ordonanţa va fi analizată în şedinţa de astăzi. 

26 aug. 2015, 06:20
Ce salarii vor avea medicii după indexarea cu 25%. Guvernul discută proiectul în şedinţa de astăzi

Zi importantă pentru angajaţii din sistemul medical. Guvernul ar putea decide astăzi majorarea salariilor medicilor cu 25%, începând cu întâi octombrie. În plus, tot cu 25% ar putea creşte şi sporurile, cum ar fi cele pentru turele de noapte sau gărzi. Peste 228 de mii de persoane din sistemul public de sănătate ar putea beneficia de această majorare. Impactul bugetar anual ar fi de 1,7 miliarde de lei. 

După un an de proteste, care au debutat vara trecută şi care s-au desfăşurat cu repetiţie în faţa Guvernului, în spitalele din ţară sau în faţa sediilor autorităţilor locale, premierul Victor Ponta împreună cu ministrul Sănătăţii, Nicoale Bănicioiu, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, au anunţat că Executivul a găsit resurse pentru creşterea veniturilor tuturor angajaţilor din sistemul de sănătate. Ordonanţa pentru creşeterea salariilor s-ar putea afla astăzi pe ordinea de zi a şedinţei de guvern.

 
Dincolo de reuşita celor care au negociat măsura cu guvernanţii, majorarea salariilor cu 25% a atras şi critici potrivit cărora creşterea ar favoriza tot pe acei medici care au venituri considerabil mai mari faţă de majoritatea lor. „În prezent, un medic rezident are un salariu de bază în valoare de 1.400 de lei şi bursa pe care am obţinut-o anul trecut de 250 de euro. Un medic specialist are un venit lunar de aproximativ 2.300 de lei, iar un medic primar obţine în jur de 3.000 de lei. Acestea sunt în general veniturile de bază, ele variind cu 200-300 de lei în funcţie de specialitate. Majorarea salarială se va adăuga acestor valori”, a arătat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din Iaşi.
În spitalele ieşene, un medic primar chirurg, şef de secţie cu o experinţă vastă, câştigă în jur de 3.500 de lei pe lună, în timp ce un profesor neurochirurg, şef de secţie la rândul său, sau un medic care s-a specializat în chirurgia inimii, obţine aproximativ 4.000 de lei lunar. „Salariile medicilor nu au mai fost majorate din timpul guvernării Tăriceanu. Este o măsură care trebuia luată neapărat având în vedere nivelul la care se situează salariile. În urma majorării, veniturile nu vor creşte spectaculos, dar vor creşte uşor. Dacă se va mai acorda şi cea de-a doua tranşă, atunci salariile vor fi decente, dar tot mai mici de patru-cinci ori faţă de cele din Uniunea Europeană”, a mai subliniat prof. dr. Vasile Astărăstoae.
 
Medicii sunt de părere că, pentru a avea pretenţii de la angajaţii din sistem, actul medical trebuie răsplătit pe măsură. „Din punct de vedere financiar, un medic cu 40 de ani de experienţă, cu mii de intervenţii realizate, are un salariu în jur de 3.000 de lei. Doctorul trebuie răsplătit în funcţie de valoarea actului medical pe care îl desfăşoară. În ţară avem exemple de medici care fac anumite operaţii unice, adică doar cinci medici pot să facă aşa ceva. Tu, Guvern şi minister, cum te comporţi cu acesta ca să-l determini să rămână în ţară?”, a întrebat prof. dr. Eugen Târcoveanu, şeful Clinicii I de Chirurgie de la Spitalul „Sf. Spiridon”.
 
 
După un an de proteste, care au debutat vara trecută şi care s-au desfăşurat cu repetiţie în faţa Guvernului, în spitalele din ţară sau în faţa sediilor autorităţilor locale, premierul Victor Ponta împreună cu ministrul Sănătăţii, Nicoale Bănicioiu, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, au anunţat că Executivul a găsit resurse pentru creşterea veniturilor tuturor angajaţilor din sistemul de sănătate.
 
Dincolo de reuşita celor care au negociat măsura cu guvernanţii, majorarea salariilor cu 25% a atras şi critici potrivit cărora creşterea ar favoriza tot pe acei medici care au venituri considerabil mai mari faţă de majoritatea lor. „În prezent, un medic rezident are un salariu de bază în valoare de 1.400 de lei şi bursa pe care am obţinut-o anul trecut de 250 de euro. Un medic specialist are un venit lunar de aproximativ 2.300 de lei, iar un medic primar obţine în jur de 3.000 de lei. Acestea sunt în general veniturile de bază, ele variind cu 200-300 de lei în funcţie de specialitate. Majorarea salarială se va adăuga acestor valori”, a arătat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din Iaşi, pentru Ziarul de Iaşi.