Ce salariu are un avocat în România, 2022. Care este procedura pentru admiterea în profesie

Profesia de avocat continuă să fie plătită peste medie, în România. Anual, în țara noastră, aproximativ 30.000 de absolvenți ies de pe băncile facultăților de Drept.

10 oct. 2022, 22:35
Ce salariu are un avocat în România, 2022. Care este procedura pentru admiterea în profesie

Studenții care termină facultățile de Drept se orientează fie către avocatură, fie către magistratură, pentru profesia de judecător sau procuror, ori pentru alte joburi din zona judiciară: grefier, notar, consilier juridic etc. Bineînțeles, alții preferă să facă studii de Drept doar „pentru CV”.

În cazul posturilor vacante de magistrat, scoase la concurs an de an, salariile vin de la bugetul de stat, iar beneficiile sunt multiple. Chirie decontată, salarii consistente, posibilitate de pensionare anticipată, după doar 20 de ani de activitate. Pensiile ajung, de asemenea, în jurul sumei de 4.000 de euro, adică 20.000 de lei. Totuși, până acolo e drum lung. Primul pas reprezintă admiterea la INM – Institutul Național al Magistraturii, unde competiția este acerbă, iar subiectele de examen, extrem de dificile, susțin candidații. Astfel, mulți absolvenți de Drept încearcă ani la rând să intre în profesie. Alții chiar abandonează și se îndreaptă către altă meserie. Procedura de admitere cuprinde patru etape. Primele două sunt scrise – prima cu mai multe noțiuni teoretice, iar celelalte reprezintă proba psihologică și interviul. Nota obținută la prima etapă trebuie să fie de minimum 6.

 

Cum poți deveni avocat, în România

 

Și în cazul viitorilor avocați, pașii care trebuie urmați pentru admiterea în profesie nu sunt facili. Absolvenții de Drept trebuie să învețe suficient de bine pentru a obține minimum nota 7 la examenul pentru admiterea în Barou (UNBR – Uniunea Națională a Barourilor din România).

Pentru tinerii avocați urmează doi ani de studii în cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA), timp în care figurează drept avocați stagiari. Astfel, timp de un an de zile, absolvenții de Drept urmează stagii de practică plătită în cadrul caselor de avocatură. An de an, concurența pentru un post de stagiar este puternică, cel puțin în Capitală.

Dacă vorbim despre casele de avocatură, salariile avocaților diferă în funcție de experiența, competențele și aptitudinile juriștilor, de reputația instituției, de oraș, tipul programului (part-time/full-time), de modul în care candidatul negociază și de asemenea, se iau în calcul alte beneficii extrasalariale.

 

Câți bani câștigă lunar un avocat, în România

 

România TV a discutat cu mai mulți juriști din Capitală, pentru a afla care sunt veniturile salariale medii în țara noastră, în avocatură. În București de exemplu, în cazul unui avocat fără experiență, pentru un program full-time, salariile variază între 2.500 și 4.000 RON net.

Pentru 1-3 ani experiență, veniturile salariale cresc și pot ajunge până la 5.000 – 6.000 RON net.

Avocații care au acumulat peste 3-5 ani experiență în profesie câștigă în București peste 7.000 RON net.

De asemenea, avocații pot avea și propriii clienți, în afara casei de avocatură în care figurează cu un venit fix. De asemenea, se pot înscrie pe listele de la SAJ – Serviciul de Asistență Judiciară / listele pentru „avocați din oficiu”.

În plus, cu timpul, avocații își pot deschide propriul cabinet, ori o societate de avocați, fie pot deveni parteneri în cadrul unor instituții deja înființate. Prin intermediul unui business, veniturile pot crește substanțial, însă acestea diferă enorm, de la câteva mii de euro lunar, la câteva zeci sau sute de mii încasări, în funcție de speță, client ș.a.m.d.

În România, salariul mediu lunar net este de aproximativ 4.000 RON net, iar în București, de 5.100 RON net, potrivit datelor oficiale.