Ce salariu are un om care scrie texte pentru „inteligența artificială” – ChatGPT

Controversele cu privire la AI (inteligență artificială) continuă. Salariile din spatele tehnologiei sunt uriașe.

30 mart. 2023, 17:15
Ce salariu are un om care scrie texte pentru „inteligența artificială” – ChatGPT

AI (artificial intelligence / inteligență artificială), respectiv ChatGPT, „proiectul-fanion” din domeniu, au provocat fascinație, dar și îngrijorare în rândul cetățenilor de pe mapamond. În spațiul public sunt prezentate atât părțile pozitive, cât și vulnerabilitățile, respectiv pericolul pe care-l poate provoca noua tehnologie.

AI-ul ar urma să înlocuiască unii angajați, ce desfășoară activitate repetitivă și mai puțin creativă. Este o veste proastă, dar dublată de una foarte bună, legată de crearea de joburi în domeniul AI. Cele mai importante poziții din zona inteligenței artificiale pot fi remunerate cu până la 335.000 de dolari pe an.

Oamenii din spatele proiectelor precum ChatGPT – deci roboți asistenți care oferă soluții, sunt numiți prompt engineers – experți în procesarea naturală a limbajului. Activitatea lor profesională presupune dezvoltarea, îmbunătățirea, eficientizarea proceselor de comunicare ale roboților.

Albert Phelps, inginer la compania Mudano, a explicat ce presupune, concret, poziția de prompt engineer.

„Este ca un fel de dresor al inteligenței artificiale (…) Veți găsi adesea prompt engineers care provin din domeniul istoriei, filozofiei sau al limbii engleze, pentru că este vorba de un joc de cuvinte. Încerci să distilezi esența sau semnificația a ceva într-un număr limitat de cuvinte”, a explicat specialistul, potrivit presei internaționale.

În cea mai mare a timpului, Phelps face simulări și scrie diverse texte pentru instrumente precum ChatGPT și OpenAI. „O zi obișnuită din viața unui prompt enngineer presupune scrierea a cinci prompturi diferite, cu aproximativ 50 de interacțiuni cu ChatGPT”, susține Phelps.

 

Salarii imense pentru „arhitecții” AI

 

Companii precum Anthropic, un start-up susținut de Google, anunță salarii de până la 335.000 de dolari pe an, pentru un „Prompt Engineer și bibliotecar” în San Francisco.

Klarity, o companie de revizuire automată a documentelor, tot din California, oferă până la 230.000 de dolari pentru un inginer de învățare automată care poate „să ofere prompturi și să înțeleagă cum să producă cele mai bune rezultate” din instrumentele de inteligență artificială.