Ce salariu primeşte o femeie care lucrează zilnic pe tractor, în România

Lipsa tractoriştilor, dar şi salariile motivante din acest domeniu au determinat mai multe femei să facă şcoală pentru a deveni tractoriste.

03 oct. 2022, 15:36
Ce salariu primeşte o femeie care lucrează zilnic pe tractor, în România

În ultimii 3 ani, 10 femei din Iaşi au finalizat cursurile organizate de Direcția Agricolă şi au devenit tractoriste cu acte în regulă. Femeile au fost atrase şi de salariile mai multe decât motivante din acest domeniu. Salariul oferit unui tractorist se învârte în jur de 2.000 euro pe lună, adică 10.000 lei.

Monica Balla este una dintre femeile care au absolvit cursurile de tractorist. Femeia se ocupă împreună cu familia de 5,7 hectare cu lavandă, în comuna Românești, judeţul Iași, potrivit bzi.ro. Deşi lucrează pe câmp, cât e ziua de lungă, femeia nu regretă meseria aleasă.

„Lucrăm în agricultură și, pentru că este nevoie de cineva care să lucreze pământul, am făcut cursurile de tractorist. Cine se ocupă de plantație se ocupă, de obicei, de tot ce înseamnă partea de agricultură. Nu a fost greu deloc să învăț această meserie. Cursul a durat vreo 2 luni și din primăvară sunt deja cu atestat de tractorist. Am achiziționat un tractor, model nou. E ca o Dacie nouă (n.r. –zâmbește). Acum, nu facem nimic în câmp, pentru că așteptăm să se oprească ploile. După aceea o să arăm, discuim terenurile, pregătim cultura pentru iarnă. Eu mă urc pe tractor și fac toate lucrările. E la fel ca în orice meserie. Și femeile pot să conducă tractorul”, spune Monica Balla.

„Am studii în horticultură și, pentru că eram interesată de partea practică a agriculturii, m-am înscris la cursurile de tractorist. Sunt un pic mai îndrăzneață (n.r. – râde). Eu meșteresc și mașini, uneori mai fac una alta, pentru că îmi place. Am terminat cursul de tractorist, dar nu am condus niciodată. Am permis de categorie D. Cu atestatul de tractorist poți să conduci și tractorul altcuiva. Eu stau în Iași, dar îmi caut un loc de muncă în agricultură și aș îndrăzni să merg pe tractor. Am auzit că se plătește bine un tractorist și, chiar dacă e femeie, părerea mea e că poate să conducă un tractor. Eu am fost cu mai multe cursante. Suntem câteva doamne mai îndrăznețe în ale agriculturii”, spune Sorina Maria Moraru.