Ce salariu trebuie să ai pentru a cumpăra cu credit un apartament de 60 de metri pătraţi

Scăderea preţurilor la imobile şi reducerea dobânzilor permit în prezent unui român cu un venit de 1,3 ori salariul mediu net să acceseze un credit pentru cumpărarea unui apartament de 60 de metri pătraţi, în timp ce în 2008 raportul era de 2,8 ori salariul mediu, potrivit calculelor Alpha Bank.

11 iun. 2014, 12:52
Ce salariu trebuie să ai pentru a cumpăra cu credit un apartament de 60 de metri pătraţi

Alpha Bank a calculat de mai bine de zece ani raportul dintre venitul minim necesar pentru încadrarea în serviciul datoriei aferent unui credit pentru un apartament de două camere şi nivelul salariului mediu net pe economie, scrie zf.ro.

Citeşte şi Salariul mediu net, în CREŞTERE în luna aprilie

„Dacă în 2008 era nevoie de un venit minim de 2,8 ori peste salariul mediu net pe economie, azi este necesar un venit de 1,3 ori peste salariul mediu net pe economie (…) Da, undeva la 2.000 de lei/lună net”, a declarat preşedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, la ZF Bankers Summit’14.

El a arătat că scăderea de 40% a serviciului datoriei aferent un credit ipotecar în lei se datorează în proporţii relativ egale atât reducerii dobânzilor, cât şi scăderii preţurilor la imobiliare.

Citeşte şi Topul celor mai scumpe proprietăţi imobiliare din ţară

Potrivit lui Oprescu, preţurile la imobiliare s-au stabilizat în ultimii doi ani, undeva la 72-73% din nivelurile din 2009.

Istoric, venitul minim necesar pentru contractarea unui credit ipotecar a urcat de la 4,8 salarii medii în 2003, la 6 salarii medii în 2006.

Citeşte şi Trucuri pentru un apartament mai mare. Nu e nevoie să demolezi din pereţi. Ce trebuie să faci


loading...