Ce se face cu lumânarea de la botez. Tradiția pe care puțini nași o cunosc

Lumânările care sunt aprinse în timpul ceremoniei de botez al copilului poartă în ele semnificația Luminii lui Hristos care este considerat Lumina Lumii. Se consideră că această lumânare este primul dar adus de către copil, prin intermediul nașilor, lui Dumnezeu. Din acest motiv, ideal ar fi ca aceasta să fie din ceară pură.

22 mai 2023, 17:01
Ce se face cu lumânarea de la botez. Tradiția pe care puțini nași o cunosc

Lumânare botez. Lumânarea din ceară simbolizează curăția și puritatea albinelor care lucrează aproape încontinuu şi în comuniune. Așadar, este un model pentru noul credincios. Potrivit credinței populare, această curăție specifică albinelor o va purta și bebelușul prin întoarcerea la Iisus Hristos.

Lumânarea de la botez trebuie să fie împodobită. În trecut, lumânările se împodobeau cu flori și cu busuioc, în special dacă se boteza o fată. Lumânarea era înconjurată cu o crâșmă adică o bucată de pânză albă, care se folosește și pentru a înfășura copilul imediat ce este scos din cristelniță, de către nașă. Se credea că crâșma trebuie să fie lungă cât înălțimea omului cu mâna ridicată și aceasta era musai să fie dăruită de naș. În caz contrar, copilul ar fi riscat să ajungă gol, pe cealaltă lume.

Citeste si ÎPS Teodosie recomandă să se adauge gheaţă în apa din cristelniţă în care este botezat bebeluşul: „Cu cât e mai rece apa, cu atât e mai sănătoasă pentru cel ce este botezat”

Simbolistica crâșmei este încă păstrată și în prezent cu ajutorul oricărui material alb care se pune în jurul lumânării de botez, precum tul sau batist. Acestea reprezintă haina nevinovăției.

Nu se cuvine a ţine focul cu mâna goală, şi de aceea se pune un cumaş (stofă, brocard) de rochie sau un şeluţ”, prevăd datinile poporului român, potrivit Ziarul Lumina. Concret, aceasta trebuie aprinsă la masa care se dă în cinstea copilului care tocmai a fost creștinat.

Ce se face cu lumânarea de la botez

Mai târziu, se poate duce în lăcașurile de cult pentru a fi folosită la confecționarea altor lumânări. Unele persoane aleg să o păstreze în casă, preoții îndemnându-i pe părinți să o aprindă atunci când merg cu bebelușul la împărtășit.

Lumânarea de la botez poate fi aprinsă în casă la nevoie sau la bucurie. De asemenea, nașii și părinții obișnuiesc să o aprindă la fiecare aniversare a celui mic.

Se spune că în cazul creștinării unei fetițe, lumânarea trebuie să stea aprinsă timp de 3 zile ca micuța să aibă parte de un soț bun la maturitate.

În unele regiuni din țară, se arde în primele 6 săptămâni de la eveniment ca cel mic să se căsătorească ușor. Se păstrează ca amintire acasă și se poate aduce la Biserică atunci când cel creștinat se cunună.