Ce se întâmplă atunci când priveşti o persoană în ochi timp de 10 minute

Tu știi ce se întâmplă atunci când privești o persoană în ochi un timp îndelungat, fără să schițezi niciun alt gest? Ei bine, cercetătorii au realizat un studiu din care au tras concluzii interesante.

08 oct. 2015, 08:04
Ce se întâmplă atunci când priveşti o persoană în ochi timp de 10 minute

Psihologul italian Giovanni Caputo a recrutat 20 de adulţi tineri şi i-a împărţit pe perechi.Din cei 20 de participanţi, 15 au fost femei. Fiecare pereche a trebuit să stea faţă în faţă, la o distanţă de un metru, într-o încăpere mare şi slab luminată, notează secretele.com. Toate detaliile experimentului au fost bine stabilite în prealabil, iar condiţiile de lumina pentru încăperi au fost ajustate la o luminozitate de 0,8 lucsi, îndeajuns cât să permită o percepţie detaliată a trăsăturilor fetei partenerului, dar şi să estompeze culorile.

De la acest prag, sarcina participanţilor a fost destul de simplă: să-şi privească perechea în ochi timp de 10 minute, menţinând pe toată această durata o expresie facială neutră. Sună simplu în teorie, ce efecte neobişnuite ar putea să aibă un lucru atât de banal?

În camera învecinată, ceilalţi 20 de participanţi, care au alcătuit grupul de control, au fost instruiţi să facă acelaşi lucru, numai că, de dată această, subiecţii au privit un perete sau şi-au privit propriul chip în oglindă.

La expirarea celor 10 minute, ambele grupuri au fost invitate să completeze chestionare, primul fiind un test de 18 elemente pentru măsurarea stărilor disociative, iar cel de-al doilea conţinând un set de întrebări legate de experienţă lor asupra celeilalte persoane, sau a propriului chip/peretelui, în cazul grupului de control.

În mod interesant, participanţii care s-au privit fix în ochi au raportat experienţe fascinante, pe care nu le-au mai trăit niciodată. Scorurile la întrebările de măsură au fost cele mai mari pentru aceşti respondenţi. Rezultatele testelor de contact vizual direct au inclus o percepţie redusă a culorilor, percepţii auditive distorsionate, precum şi senzaţia de irealitate şi de dilatare a timpului.

În plus, 90% dintre participanţii grupului de studiu au indicat că au perceput trăsăturile faciale ale partenerului că fiind distorsionate, 75% au raportat că ar fi văzut un monstru, iar 50% că ar fi văzut trăsături ale propriului chip în chipul partenerului.

Citește mai departe!