„Nu există clipa morţii”. Uite ce se întâmplă cu noi după ce inima nu mai bate

Peste 2.000 de persoane, pacienţi ai unor spitale din Marea Britanie, SUA şi Austria, au fost ţinuţi sub observaţie pentru ca medicii să îşi dea seama ce se întâmplă cu organismul atunci când inima încetează să mai bată.

08 oct. 2014, 07:58

Rezultatele cercetării au fost surpinzătoare. În jur de 40% dintre cei care au supravieţuit unui stop cardiac au declarat că au fost conştienţi în perioada în care inima lor nu mai bătea, adică se aflau în moarte clinică, potrivit observator.tv.

Știm că atunci când inima nu mai bate, nici creierul nu mai funcționează. Cu toate acestea, timp de aproximativ trei minute de la încetarea ritmului cardiac, mai există o formă de conştienţă, deşi creierul nu mai funcţionează după maximum 20-30 de secunde din momentul în care inima nu mai bate. Nu există o clipă a morţii. Moartea începe când se opreşte inima şi este un proces care continuă o perioadă„, a explicat unul dintre autorii studiului.

Din 330 de persoane care au supraviețuit, 140 au semnalat faptul că au fost conștiente o perioadă cât inima lor nu a mai bătut.

CITEŞTE ŞI: Cea mai potrivită vârstă la care ar trebui să murim