Ce se întâmplă cu banii românilor din bănci şi cei ţinuţi „la saltea”. Avertismentul BNR

Raportul BNR subliniază o deteriorare ușoară a calității activelor bancare. Rata creditelor neperformante a crescut la 3,3% în septembrie 2024, de la 3,2% în anul precedent.
Filip Stan
11 dec. 2024, 21:56
Ce se întâmplă cu banii românilor din bănci şi cei ţinuţi
Sursă foto : INQUAM

BNR avertizează că incertitudinile economice multiple continuă să influențeze negativ perspectivele privind riscul de credit. Deși rata creditelor neperformante pentru companiile nefinanciare a scăzut la 3,8%, sectorul populației prezintă semne de slăbiciune, iar IMM-urile rămân expuse în mod deosebit la riscuri financiare.

Într-o discuție la Realitatea Plus, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a abordat subiecte esențiale privind economiile românilor și impactul riscurilor economice actuale asupra acestora.

Vasilescu a subliniat că banii păstrați acasă constituie un risc semnificativ, fără a aduce niciun venit, ci doar vulnerabilități. Referindu-se la îngrijorările legate de retragerea banilor din bănci în momente de criză, Vasilescu a remarcat că, deși au existat zvonuri și temeri, băncile au demonstrat că pot returna fondurile clienților.

Vremuri grele! BNR a luat la numărat averea românilor, cât are fiecare familie în cont DOCUMENT

În ceea ce privește evoluția cursului euro, Vasilescu a explicat că indicatorii economici din sistemul bancar sunt esențiali pentru stabilitatea creditelor românilor. Deși ROBOR a crescut recent, el a subliniat că această creștere nu a fost generată de evenimentele recente, ci a început înainte de campania electorală.

„In primul rand banii acasa nu aduc decat riscuri. Nu pot sa aduc a niciun venit, numai riscuri. Si riscul este mare, la urma urmei acesti bani pot fi furati, si daca ti-i fura nu ii deconteaza nimeni. Pe de o parte in banci depunerile populatiei sunt garantate pana la 100.000 de euro per banca, per persoana. Daca intr-o familie sunt trei oameni cu conturi in banci, toti trei au garantii cate 100.000 de euro de persoana.

Cum a cheltuit statul român 6 miliarde de euro ca să mențină euro sub 5 lei

„Uitati-va cum a fost în toate imprejurarile critice. Sunt 11 milioane de persoane din populatia romaniei care au banii in banci, si au deschis 16 milioane de conturi. S-au convins deja ca au fost momente de criza, de expemplu cand a inceput razboiul din Ucraina, si-au retras banii din banci si dupa aceea au venit cu banii inapoi.

BNR, avertisment pentru banii românilor: „Sunt două riscuri sistemice, clasificate la nivel sever”

Au fost zvonuri ca bancile nu ar da, bancile nu au avut bani. Dar bancile au dat banii inapoi tuturor celor care au crezut ca e bine sa isi scoata din banci si pana la urma cei care au facut asta au revenit cu banii in banci.  Inainte de a face aceste previziuni vreau sa va spun care este realitatea. In momentul de fata indicatorii din sistemul bancar sunt importanti pentru creditele romanilor. Si toti vorbesc ca vor creste creditele. ROBOR este un indicator care intra in compozitia dobanzii bancare. Dobanda este ROBOR pentru cei care au facut credite inainte de mai 2019. Pentru ei, ROBOR este un indicator care intra in compozitia dobanzii. Deci e ROBOR plus cursul bancii. Ei bine, ce se intampla cu ROBOR. Sigur ca el a urcat in ultima vreme, dar nu a urcat sub impulsul acestor evenimente. Urcarea ROBOR s-a produs inainte de inceperea campaniei electorale.

Euro, nu stiu ce se va intampla cu el, noi ne uitam la leu si il raportam la euro si este foarte limpede ca cursul nostru este stabil pe o piata valutara stabila. In momentul de fata cursul Leu-Euro este punctul de rezistenta al economiei romanesti. Pentru ca multe sisteme din aceasta economie se indreapta pana la urma cu spijinul cursului Leu-Euro.”, a mai spus Adrian Vasilescu.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”