Ce se întâmplă cu cei care mor în Săptămâna Mare

Credinţa spune că sufletele celor care mor în Săptămâna Mare se duc direct în Rai, indiferent de păcatele avute, porţile acestuia fiind deschise, iar cele ale Iadului ferecate.

26 apr. 2016, 10:27
Ce se întâmplă cu cei care mor în Săptămâna Mare

În popor se crede că în Săptămâna Luminată, denumită şi a Paştilor sau Albă – adică intervalul de timp dintre Înviere şi Duminica Tomei – cei care mor în această perioadă merg direct în Rai, uşile acestuia fiind larg deschise oricărui suflet ce părăseşte pieritoarea lumea a trupului. Oricine este primit, astfel, în Împărăţia Cerurilor, indiferent de ce păcate a săvârşit în viaţă, căci totul i se va ierta in această perioadă. Această credinţă e reflectată şi în datinele vechi bisericeşti conform cărora în ziua de Înviere se scot ”Uşile Împărăteşti” ale altarului din biserici şi se pun deoparte, unde stau pe toată perioada Săptămânii Luminate.

Se spune că în Săptămâna Mare sunt primite în Rai şi sufletele aflate în chinurile Iadului ale celor căzuţi în păcat de la Adam şi până la venirea Mântuitorului.

Pe de altă parte, şi naşterile în Săptămâna Mare sunt binecuvântate. Copiii născuţi în aceste zile vor avea parte de noroc toată viaţa.