Ce se întâmplă cu dosarele de recalculare a pensiilor. Explicaţiile oferite de şeful Casei de Pensii

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a venit cu lămuriri esențiale legate de dosarele de recalculare, în contextul provocărilor cu care se confruntă sistemul de pensii din România.
Filip Stan
20 nov. 2024, 23:05
Ce se întâmplă cu dosarele de recalculare a pensiilor. Explicaţiile oferite de şeful Casei de Pensii
Ce se întâmplă cu dosarele de recalculare a pensiilor. Explicaţiile oferite de şeful Casei de Pensii

Daniel Baciu a detaliat situația actuală, clarificând neînțelegerile și incertitudinile cu care se confruntă pensionarii.

„Mai multe lucruri pe care ar trebui sa le lamuresc aici si schiar am dorit sa vin la dumneavoastra in emisiune pentru a lamuri lucrurile care s-au discutat azi in spatiul public. Am vazut cghiar ca 170.000 de pensionari nu au primit deciziile de recalculare. Nu este asa. Acest numar de 170.000 a rezultat in urma procesului de transmitere a acestor decizii catre pensionari pe care l-am facut in perioada iulie-august.

Stiti foarte bine ca noi am inceput acest proces de distribuire a acestor decizii catre pensionari de la jumatatea lunii iulie si am inchis undeva in august. Acesta era stocul de decizii initial. In momentul de fata, cand discutam acum, am luat datele chiar acum cand am plecat, un numar de 15.900 de decizii de transmis, reprezentand un procent de 0,3% din numarul total de decizii pe care l-am emis, si vorbesc aici de un numar de 4,6 milioane de decizii pe care noi le-am recalculat.

Oamenii si-au primit deciziile, au primit si drepturile de pensie recalculate in urma acestui proces de recalculare. Dupa cum stiti, peste 3,5 milioane de pensioanri, chiar mai mult, au primit mariri ale acestor pensii, avem o  crestere de aproape 27% crestere medie. In cifra nominala avem peste 620 de lei crestere medie a pensiilor in urma acestui proces de recalculare.

Mai avem 15.900 de decizii, am facut un inventar cand am plecat acum, sunt in principal decizii cu dosarele cu o complexitate iesita din comun, adica sunt oameni care au avut chiar si mai mult de 10 recalculari dupa pensionare, sunt dosare cu hotatrari judecatoresti care sunt punctuale in sensul ca exced cadrul legal legislativ in vigoare si trebuie efectiv programul sa il adaptam numai si numai pentru acele decizii judecatoresti pe care instanta le-a hotarat si noi trebuie sa le punem in practica”, a spus Daniel Baciu la o emisiune TV.

Citeşte şi: Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2025. Anunţ de ultimă oră făcut de Simona Bucura-Oprescu

„Sa va dau un exemplu: Se spune foarte clar ca legea prevede ca pentru cei cu grupele de munca grupa I si II sa avem o reducere a varstei de pensionare. Exista un tabel in care se spune clar care este reducerea, care este direct proportionala cu anii efectiv lucrati in acele conditii de munca. E posibil ca instanta sa dicteze ca o perioada de activitate sa fie asimilate grupei I de munca, nu grupei a II a de munca, si noi atunci trebuie sa adaptam aplicatia ca toata acea perioada sa o mutam informatic din punct de vedere a culegerii datelor, dintr-o anumita categorie, cum era normal pe lege, exact cum a prevazut instanta”, a adăugat şeful Casei de Pensii.

„Mai avem alta categorie. De exemplu, un dosar de pensie are in jur de 30-50 de pagini. Avem dosare care cuprind si 4-5 bibliorafturi. Un singur dosar de pensie. Adica mergem cu caruciorul. Un dosar al unui singur pensionar. Pentru ca a avut foarte multe activitati, a cerut de fiecare data mai multe recalculari, si din cauza aceasta a juns la asemenea grosime si complexitate a dosarului. Avem dosare pe care efectiv nu le putem reconstitui, in sensul ca sunt foarte deterioarate. Avem dosare in plata si de peste chiar 50 de ani in arhive. Pensionari care s-au pensionat pe vechile legislatii unde varsta de pensionare era mult mai mica decat in prezent si care au o varsta venerabila”, a precizat Daniel Baciu.

„In momentul de fata colegii lucreaza si acum, putem suna sa vedeti ca si acum sunt colegii la sediu. Am ajuns la un grad de epuizare fizica, se lucreaza si peste 12 ore pe zi in momentul de fata, astfel incat sa reusim sa finalizam acest proces de recalculare, si avem timp saptamana aceasta si cea viitoare, astfel incat sa solutionam toate aceste dosare, astfel incat pensionarii sa isi primeasca drepturile legale care li se cuvin in luna decembrie. Acestea sunt eforturile pe care noi le facem in aceasta perioada”, a fost mesajul preşedintelui CNPP pentru pensionarii din România.

Daniel Baciu a vorbit şi despre anunțul făcut de Simona Bucura-Oprescu, ministra Muncii, care a spus că va trimite Corpul de Control la Casele de Pensii: „Cu doamna ministru discut nu doar o data, ci chiar de sapte ori pe zi. Doamna ministru stia clar care era situatia, zi de zi, nu cred ca trimiterea acestui Corp de Control rezolva problemele pensionarilor. Colegii mei au pus toate datele la dispozitie”.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Fabrica mare care se va închide. Mii de angajați vor rămâne fără locuri de muncă
Capital.ro
S-a aflat totul despre Călin Georgescu. Erau oamenii lui Vladimir Putin: Controlat de FSB!
Playtech.ro
Reacția unei turiste din Germania după ce a vizitat România pentru prima dată: ”Nu mă așteptam la...
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Cum a ajuns o româncă din Germania să fie angajată la BMW. Povestea ei a devenit virală pe Internet: „M-au sunat a doua zi”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Primul tunel de autostradă din România, aproape gata. Imagini uimitoare
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Schimbări la acordarea voucherelor de vacanță 2025. Cine sunt românii care pot primi până la 1.600 de lei
Cancan.ro
Dan Capatos îl atacă puternic pe manelistul Liviu Guță! L-a și dat de gol în legătură cu o agresiune comisă: Făceai pușcărie, ca un prost ce ești
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Devine ilegal pe TikTok. Decizia Guvernului României. Se șterge neapărat în 5 ore
StirileBZI
Apar noile cărți de identitate cu cip, în 2025! Când vor intra românii în posesia noilor buletine
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
A născut în Parcul Tei, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
Anunțul de închiriere din Londra care a stârnit vâlvă pe rețelele sociale
MediaFlux
BANII intră DIRECT pe CARD! Anunț OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lamborghini Huracan, scos la licitație la jumătate de preț. De ce este atât de ieftin bolidul de lux