Ce se întâmplă cu eliminarea impozitului pe concediile medicale! Ministrul Sănătății a făcut anunțul

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit joi despre posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale. Oficialul a subliniat că această problemă trebuie judecată cu precauție.

28 mart. 2024, 18:04
Ce se întâmplă cu eliminarea impozitului pe concediile medicale! Ministrul Sănătății a făcut anunțul

Ce se întâmplă cu eliminarea impozitului pe concediile medicale! Mai mult decât atât, șeful de la Sănătate a afirmat că Ministerul de Finanţe, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor face o analiză pentru a se lua decizia corectă.

Citește și Alexandru Rafila, despre scandalul concediilor medicale: „Este dreptul oricărui angajat, dar se fac multe abuzuri”

Ce se întâmplă cu eliminarea impozitului pe concediile medicale!

„Cred că trebuie o abordare echilibrată. Aici eu aş menţiona un lucru care cred că este foarte important: în atribuţiile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate există foarte clar stipulat că au datoria să controleze modul în care se eliberează aceste concedii şi nu se referă la controlul pacienţilor, ci la marii prescriptori de concedii medicale şi probabil că o organizare mai bună şi o intensificare a controalelor va duce la echilibrarea situaţiei în ceea ce priveşte numărul de concedii medicale. Politica fiscală a României nu o face Ministerul Sănătăţii”, a declarat Alexandru Rafila, după ce a fost întrebat ce se întâmplă cu impozitarea concediilor medicale şi dacă această măsură va fi eliminată pentru anumite categorii.

Cât despre eliminarea integrală a acestui  impozit sau numai pentru femei gravide şi bolnavi cronici, Alexandru Rafila a ținut să pecizeze că trebuie judecat cu precauție acest aspect.

„Trebuie judecat cu precauţie, pentru că, sigur, sunt boli cronice care sunt cu un impact foarte mare, inclusiv bolile de oncologice, femeile gravide nu mai discutăm că este o astfel de situaţie, avem şi urgenţele medico-chirurgicale, dacă are cineva un accident, de exemplu (…) Dar trebuie o evaluare care trebuie făcută cu plătitorul, plătitorul este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Bugetul casei este grevat de o datorie care a crescut, pentru că, de la mai puţin de 1 miliard lei, am ajuns să plătim 6 miliarde lei concedii medicale. Nu pot să spun că e mult sau mai sau este puţin, dar trebuie făcut o analiză care să poată să ducă la decizia corectă. Nu se pot face declaraţii, exclusiv declaraţii. Trebuie să avem un plan pe care să putem să vi-l comunicăm după ce cele trei instituţii, respectiv Ministerul de Finanţe, Ministerul Sănătăţii şi, bineînţeles, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, îl au”, a mai spus ministrul Sănătății.

Citește și Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Un milion de pacienți din România au o boală rară. E important să avem un registru național