Ce se întâmplă cu Pelerinajul de Sfântul Andrei? ÎPS Teodosie: Vrem cale liberă spre Peștera Sfântului Andrei

Magistraţii Tribunalului Constanţa trebuie sunt aşteptaţi să decidă dacă permit organizarea pelerinajului de Sfântul Andrei, anunţat de Arhiepiscopia Tomisului pentru zilele de 29 şi 30 noiembrie. Astăzi, judecătorul a ascultat pledoariile avocaţilor. O decizie urmează să fie anunţată miercuri dimineaţă.

24 nov. 2020, 15:44
Ce se întâmplă cu Pelerinajul de Sfântul Andrei? ÎPS Teodosie: Vrem cale liberă spre Peștera Sfântului Andrei

Ce se întâmplă cu Pelerinajul de Sfântul Andrei? Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, s-a prezentat marţi la Tribunalul Constanţa, însoţit de avocata Diana Șoșoacă. Arhiepiscopia Tomisului a depus la Tribunalul Constanţa o cerere de anulare a unei decizii luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzice ca la pelerinajele religioase să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde are loc evenimentul.

Pelerinajul de Sfântul Andrei. „Vrem ca astăzi să ne apărăm drepturile de a avea cale liberă spre Peștera Sfântului Apostol Andrei, în zilele rânduite de praznic, pe 29 și 30 noiembrie. De asemenea, iată că aceste restricții prin care creștinii nu au voie să intre în biserică, nu sunt firești. Acest virus atacă mai ales plămânii, noi vrem să ne îmbolnăvim de plămâni? Ca păstor, eu îmi apăr turma cuvântătoare, oamenii de credință. Credincioșii mi-au cerut să fiu portavocea lor, să îi apăr, să li se dea voie să intre în biserică. Sunt drepturile noastre constituționale. Nu facem niciun abuz! Dimpotrivă, vrem să oprim niște exagerări, ca să nu le spunem abuzuri, să ne împlinim datele credinței noastre. Avem dreptul la libertate”, a declarat ÎPS Teodosie, înainte de a intra în sala de judecată, potrivit replicaonline.ro.

Pelerinajul de Sfântul Andrei. „Astăzi este un termen care s-a acordat la solicitarea mea, un termen de judecare pe urgență și se judecă strict suspendarea Hotărârii Consiliului Județean pentru Situații de Urgență nr. 72/10/2020. Termenul oferit automat era de 4 decembrie, ori noi când am înaintat această acțiune a fost pelerinajul Sf. Apostol Andrei. Ce voi invoca, în primul rând, este o discriminare nepermisă. Este vorba de încălcarea legii fundamentale a statului român, Constituția României, art. 29, care menționează foarte clar că dreptul la credință și la manifestare religioasă nu poate fi restircționat în niciun mod. Acest articol nu poate fi restrâns prin lege, în niciun mod. Toate pelerinajele organizate de biserică au fost impecabil organizate, cu respectarea tuturor normelor impuse de pandemia de Covid-19. Se poate desfășura acest pelerinaj cu menținerea acelei distanțe fizice, cu purtatul măștilor și eventual al mănușilor. Dacă astăzi se va admite, și sper că se va admite suspendarea, înseamnă că efectele HCJSU nu se mai produc. Adică, este liber la pelerinaj. Astfel, autoritățile, împreună cu ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, vor organiza acest pelerinaj. Oricum, Arhiepiscopia a făcut deja pregătiri în acest sens”, a declarat avocatul Diana Șoșoacă, şi totodată reclamantă, citată de Replica Online.

Arhiepiscopia Tomisului împreună cu mai multe persoane, printre care generalul Mircea Chelaru, profesorul Florian Colgeac, inventatorul Iuliean Horneţ, au depus la Tribunalul Constanţa o cerere de anulare a unei decizii luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzice ca la pelerinajele religioase să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde are loc evenimentul.

Iniţial, Tribunalul Constanţa a acordat termen în acest dosar pentru data de 4 decembrie. Ulterior, în urma cererii avocatului Diana Iovanovici-Şoşoacă, termenul de judecată a fost stabilit pentru 24 noiembrie.