Pensiile speciale reprezintă una dintre marile probleme ale mandatului lui Nicuşor Dan. Potrivit economistului Adrian Negrescu, reforma reală presupune abrogarea legilor speciale, acele acte normative care, în ultimii 20 de ani, au creat o categorie privilegiată de pensionari care încasează lunar mii de euro din bani publici.
„Problema pensiilor speciale trebuie rezolvată, iar soluția nu stă într-o lege specială, ci prin abrogarea legilor speciale care au impus aceste pensii începând cu guvernele anterioare”, spune economistul, care avertizează: dacă nu se intervine legislativ, „numărul beneficiarilor ar urma să explodeze în următorii ani”!
Camera Deputaților a adoptat pe 23 aprilie 2025 un proiect de lege inițiat de liderii coaliției de guvernare care aduce câteva modificări importante legate de pensiile speciale: s-a eliminat calendarul de eșalonare a creșterii vârstei de pensionare, iar începând cu 1 ianuarie 2026, toți magistrații se vor pensiona la 65 de ani, indiferent de anul în care au intrat în sistem. Proiectul prevede că pensia va fi 80% din media indemnizațiilor și sporurilor din ultimii patru ani de activitate, cu o limită clară: cuantumul net al pensiei nu poate depăși salariul net din ultima lună de activitate.
Senatul, camera decizională, a amânat adoptarea unui raport final cu două săptămâni, alimentând suspiciuni că reforma ar putea fi diluată pe ultima sută de metri.
Potrivit lui Adrian Negrescu, citat de wowbiz.ro, nu mai există nicio scuză pentru amânarea unei decizii clare: „Nicușor Dan trebuie să vină cu o soluție, mai cu seamă că nu mai există niciun risc de natură electorală, care să greveze până la urma urmelor o decizie politică în acest moment”.
Astăzi, peste 5.600 dintre beneficiarii de pensii speciale sunt magistrați, cu o pensie medie de peste 25.000 de lei lunar. Pe locurile următoare vin piloții civili, funcționarii parlamentari, diplomații și angajații Curții de Conturi, toți cu pensii de mii de euro, mult peste pensia medie din sistemul public.