Ce se întâmplă cu plăţile cash de Sărbători. Un nou plafon plăţi numerar, noi modificări asupra tranzacţiilor în numerar

Cele mai multe plăţi de Sărbători, peste 56%, vor fi făcute cash, relevă rezultatele unui sondaj CEC Bank, în timp ce 26% dintre respondenţi au afirmat că vor folosi un card de debit, iar 11% un card de credit.

21 dec. 2023, 09:53
Ce se întâmplă cu plăţile cash de Sărbători. Un nou plafon plăţi numerar, noi modificări asupra tranzacţiilor în numerar

Peste jumătate dintre români vor plăti cash de Sărbători, potrivit unui sondaj. De asemenea, plăţile cu cu ceasul sau cu telefonul vor fi în procentaje mult mai reduse.

„Mall-urile rămân destinaţia preferată pentru cumpărăturile de sărbători (45% dintre respondenţi), iar producătorii locali urcă pe locul doi (circa 22% dintre respondenţi), devansând cumpărăturile online (17,43%). Indiferent dacă reuşesc sau nu să pună bani deoparte, peste 60% dintre cei chestionaţi îşi planifică din timp lista de cadouri şi încearcă să se încadreze în bugetul planificat, în timp ce 34% dintre respondenţi cumpără sporadic în decembrie, în funcţie de oportunităţi”, susţin autorii sondajului.

În ceea ce priveşte bradul de Crăciun, 54% dintre cei chestionaţi aleg un brad artificial şi 20,75% îşi cumpără brad natural. Pe de altă parte, peste 17% dintre respondenţi susţin că nu fac brad de Crăciun şi un procentaj redus, sub 8%, vor cumpăra brad la ghiveci.

Limitele pentru plăţile cash au fost din nou modificate. Se introduce plafon nou

„Bugetul pentru brad va fi scutit de către 31% dintre respondenţi, care au cumpărat deja din anii trecuţi brad artificial. Alţi 23% dintre respondenţi vor aloca între 60 şi 150 de lei pentru cumpărarea unui brad, 15,5% vor cheltui între 30 şi 60 de lei, iar sume mai mari de 150 de lei vor cheltui pe brad 14% dintre cei chestionaţi”, mai arată cercetarea.

Potrivit aceluiaşi studiu, cel mai mare impact asupra cheltuielilor de Crăciun l-a avut, pentru circa 50% dintre români, creşterea preţurilor la alimente.

În acelaşi timp, peste 40% dintre români strâng bani din timp pentru cheltuielile de Sărbători, iar pentru cei mai mulţi cheltuielile pentru cadouri nu depăşesc 500 de lei, rezultă din sondajul realizat de CEC Bank, în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.

La întrebarea care a fost cel mai mare impact asupra cheltuielilor de Crăciun, jumătate dintre respondenţi au menţionat creşterea preţurilor la alimente, iar circa 43% au indicat creşterea preţurilor la utilităţi (gaze, întreţinere, electricitate).

„Bugetul pentru cadourile de Sărbători? – 57% dintre respondenţi au răspuns că vor cheltui sub 500 de lei, iar un procentaj de 28% îşi propun să cheltuie între 500 şi 1.000 de lei. Procentul celor care vor să cheltuiască mai mult de 2.000 de lei este relativ mic, de doar 4,4%”, mai arată sondajul.

În privinţa sursei banilor pentru această perioadă, 41% susţin că strâng bani din timp, iar 40% cheltuie din salariul din luna curentă. Un număr mai mic de respondenţi cheltuie de pe cardul de credit/overdraft (7% dintre respondenţi), din prime/bonusuri (7%) şi circa 5% se împrumută de la rude sau prieteni.

Citește și: Românii care vor primi 3.000 de euro de la stat! Condițiile pe care trebuie să le respecte. Sunt valabile până la finalul anului 2023

Sondajul a fost realizat online de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank, pe un eşantion de circa 1.200 de respondenţi din toată ţara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. Astfel, 53% dintre respondenţi sunt salariaţi, 75% locuiesc la oraş şi peste 27% au studii superioare.

CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de 69,08 miliarde lei, la sfârşitul primului semestru al anului 2023.

CEC Bank este o bancă universală de top pe piaţa românească şi oferă o gamă completă de produse şi servicii persoanelor fizice, IMM-urilor şi corporaţiilor mari, prin multiple canale de distribuţie: unităţi bancare, reţele de ATM şi POS, internet banking (CEConline), mobile banking (CEC app) şi magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse şi servicii bancare 100% online.

Plafon plati cash 2023: Noi modificari asupra tranzactiilor in numerar, conform OUG 115/2023

Prin OUG 115/2023 au fost aprobate noi masuri fiscale, printre care se numara si schimbari in privinta plafoanelor de plati pentru numerar. Prin noul act normativ a fost modificata Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar.

Plafon plati cash 2023 – modificari introduse prin OUG 115/2023

1. Sunt definiti doi termeni

supermagazin – structura de vanzare, astfel cum este definit la art. 4 lit. r) din Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

hipermagazin – structura de vanzare, astfel cum este definit la art. 4 lit. s) din Ordonanta Guvernului nr. 99/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.”

2. Cresterea plafonului pentru avansuri decontare la 5.000 lei

Platile din avansuri spre decontare cresc in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

3. Creditare societate

Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.

(…)

(4) Operatiunile de incasari si plati efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, indiferent de natura si destinatia acestora, se efectueaza numai prin instrumente de plata fara numerar.”

4. Sold casierie

Sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. in cazul magazinelor de tipul cash and carry, supermagazinelor si hipermagazinelor care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, sumele in numerar aflate in casierie nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 500.000 lei.

Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.

5. Societati cu mai multe casierii

In cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) care au organizate mai multe casierii, plafoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. a) si b) si la art. 4 alin. (1) sunt aplicabile pe fiecare casierie in parte. Acest lucru inseamna ca plafoanele la anumite tranzactii nu se calculeaza pentru fiecare punct de lucru, ci cumulat.

Este vorba despre urmatoarele tranzactii:

-a) incasari de la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana;
b) incasari efectuate de catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, de la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana.

c)operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.

6. Sucursale si alte sedii secundare

Sucursalele si alte sedii secundare ale persoanelor juridice care au casierie proprie si/sau cont deschis la o institutie de credit aplica in mod corespunzator prevederile prezentului capitol, pentru fiecare casierie in parte

7. Sanctiuni

Nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (4) constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune, si se sanctioneaza, prin derogare de la prevederile art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu amenda de 25% din suma incasata/platita, dar nu mai putin de 500 lei.