Ce se întâmplă cu profesorul român condamnat la închisoare în China. Decizie de ultimă oră a autorităţilor

Au fost făcute demersuri de ultimă oră în cazul profesorului Marius Balo, arestat în China. Ministerul Justiţiei a trimis toate actele în China şi acum decizia rămâne în mâna autoritatilor de acolo.

25 oct. 2019, 07:02
Ce se întâmplă cu profesorul român condamnat la închisoare în China. Decizie de ultimă oră a autorităţilor

Marius Balo este la un pas de a se întoarce în România după cinci ani petrecuți într-o închisoare din China, ținut în condiții inumane. Profesorul universitar a fost arestat și condamnat la opt ani de închisoare, într-un penitenciar de maximă siguranță din Shanghai, pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari.

Avocații profesorului din Cluj au sesizat în repetate rânduri autorităție române cu privire la condițiile inumane la care bărbatul este supus, fiind „umilit și torturat”.

Curtea de Apel Cluj a admis transferul lui Marius Balo în România pentru continuarea pedepsei.

„Pentru prima dată după mulți ani de amânări, după ce anteriorii titulari ai funcției de ministru de justiție au refuzat chiar și un simplu dialog, putem spune că Ministerul Justiției a făcut un prim pas. Este vorba despre sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, care, la rândul său, a sesizat instanța de judecată. Am obținut, astfel, o hotărâre judecătorească esențială pentru ca Marius Balo să poată reveni acasă. Bineînțeles, este acum responsabilitatea Ministerului Justiției să facă și următorii pași necesari în această procedură!”, a declarat  Eugen Iordăchescu, avocatul profesorului.

Marius Balo s-a mutat în China, în anul 2010, fiind angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang din Beijing, iar din 2013, românul a lucrat la Universitatea Renmin din Beijing.

„Procurorii chinezi au susținut că Marius Balo a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără ca acesta să știe că suma provenea din comiterea unei infracțiuni. În aceeași situație s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar care a fost eliberat fără să petreacă vreo zi în închisoare, în urma intervenției eficiente a Ambasadei Marii Britanii în China. Situația românului a fost, însă, radical diferită, în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el infractor”, a precizat avocatul.