Ce se întâmplă cu rotația premierilor din mai 2023. Marcel Ciolacu: „Nu sunt un mare fan al alegerilor anticipate, dar dacă nu se respectă acordul, aceea ar fi direcția” – EXCLUSIV

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a fost invitatul serii în emisiunea "Punctul Culminant", cu Victor Ciutacu, la România Tv. Șeful PSD a spus ce se va întâmpla cu rotația premierilor.

16 ian. 2023, 21:12
Ce se întâmplă cu rotația premierilor din mai 2023. Marcel Ciolacu: „Nu sunt un mare fan al alegerilor anticipate, dar dacă nu se respectă acordul, aceea ar fi direcția” – EXCLUSIV

Rotația premierilor se va face la finalul lunii mai 2023, așa cum s-au înțeles PNL și PSD când au constituit Coaliția, a confirmat Marcel Ciolacu la România Tv. PSD va veni, la începutul lunii mai, cu un program de guvernare pentru această rocadă.

„N-am auzit niciun factor decident nici de la PSD, nici de la PNL, care să ridice anumite probleme asupra acordului politic care a creat această coaliție din care face parte nu numai PSD și PNL, ci și UDMR și minorități. Va avea loc acest schimb de prim-miniștri. Este pe 23 sau 25 mai. Presupun că la începutul lunii mai vom veni cu un program de guvernare și o să începem toate procedurile legale și constituționale pentru această rocadă”, a spus Ciolacu.

Liderul PSD a explicat că, în cazul în care nu se respectă acest acord politic, alegerile anticipate sunt soluția.

„Domnul prim-ministru Nicolae Ciucă e un om de onoare. E militar și general și sunt ferm convins că nu sunt probleme. Atributul desemnării primului-ministru este al președintele României, conform Constituției. Dacă nu se dorește, cu toate că nu sunt un mare fan al alegerilor anticipate, cred că aceea ar fi direcția. Ar fi păcat pentru că această coaliție, prin intrarea PSD, în afara faptului că a adus o coerență guvernamentală, a adus și o stabilitate politică și o liniște pentru toți factorii decidenți din statul român într-un moment foarte critic și nu am nicio reținere să spun… după o guvernare de doi ani de zile de dreapta. Vreți să vă reamintesc că luni de zile s-a vorbit despre funcții și cum se împart ele? Atât eu, cât și Nicolae Ciucă, am creat o coaliție pe alte principii și e evident, mai ales în fața a ce provocări au fost cu aceste crize suprapuse, că a existat o eficiență guvernamentală”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „Îmi doresc un președinte al tuturor românilor. Nu l-am votat pe Iohannis”

Victor Ciutacu a reamintit afirmațiile lui Klaus Iohannis, care a spus că cea mai mare realizare e că a scos PSD de la guvernare și că nu va propune niciodată un membru al PSD ca prim-ministru.

„Vă reamintesc că i-a propus și pe Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă. Nu cred că s-a schimbat nimic în abordarea lui Klaus Iohannis. Mi-aș fi dorit și îmi doresc în continuare un președinte al tuturor românilor. Recunosc, nu l-am votat pe Iohannis la niciun tur. Am votat-o pe Viorica Dăncilă. Sunt membru de partid. Îți asumi și bune și rele. Când ești președinte al României trebuie să fii președintele tuturor și trebuie să faci anumite reforme mai substanțiale”, a spus Ciolacu.

Întrebat de Victor Ciutacu dacă e dispus să ducă țara către alegeri anticipate, în cazul unui refuz al lui Klaus Iohannis de a numi un premier de la PSD, Ciolacu a afirmat: „Nu știu. Sunt presupuneri. Există un acord politic asumat și eu sunt ferm convins că va fi respectat. În momentul în care am fost împreună și am spus că vom creiona această coaliție… PSD a adus o coerență guvernamentală”.

Ciolacu: Am adus multe îmbunătățiri de când am ajuns la guvernare. Cu un an înainte nu s-a mărit nicio pensie

„În contextul actual, nu sunt un susținător al alegerilor anticipate. Dacă nu se respectă… dacă mă întrebați cumva dacă eu cedez sau dacă PSD va ceda, PSD nu va ceta. Nu. E un acord scris pe care îl respectăm. Dacă Iohannis vine și propune un alt membru al PSD înseamnă că nu respectă acordul. E același lucru. Categoric nu vom ceda. Ne-am asumat, în loc să stăm în opoziție și poate să suspendăm președintele sau să aruncăm cu pietre din tribună, ne-am asumat cu miniștrii și tot partidul să luăm parte la actul de guvernare. Am adus foarte multe îmbunătățiri, scheme financiare, altă viziune. Cu un an înainte nu s-a mărit nicio pensie. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să negociem un pachet social. Mai mult, e pentru prima oară când pachetul economic a fost mai mare decât pachetul social”, a adăugat liderul social-democrat.