Ce se întâmplă cu şcolile după înmulţirea virozelor. Alexandru Rafila: „Părinţii să ţină copiii acasă dacă au simptome”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a sfătuit părinţii care au copii cu viroze respiratorii să nu îi trimită în colectivitate, precizând că acest lucru va contribui la scăderea numărului de cazuri.

16 ian. 2023, 14:15
Ce se întâmplă cu şcolile după înmulţirea virozelor. Alexandru Rafila: „Părinţii să ţină copiii acasă dacă au simptome”

Alexandru Rafila a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, ce îi sfătuieşte pe părinţi să facă în condiţiile în care tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu viroze respiratorii. “Singurul lucru pe care putem să îl facem ca să oprim extinderea infecţiei este ca atunci când avem copilul bolnav să nu îl trimitem în colectivitate. Este cea mai bună şi cea mai responsabilă măsură pe care un părinte o poate lua. Şi eu am luat această măsură în ceea ce priveşte copilul meu. Nu trimit copilul în colectivitate atunci când are simptomele unei viroze respiratorii. Cred că este lucrul cel mai înţelept care va duce la scăderea semnificativă a numărului de cazuri pe care noi o estimăm la sfârşitul acestei luni”, a declarat Rafila.

Atenţie, cazurile de gripă se înmulţesc! Cu toții facem aceste greşeli atunci când răcim. Avertismentul medicilor

Întrebat când ar trebui părinţii să meargă cu copiii la spital, ministrul Sănătăţii a răspuns: “În general simptome persistente, febră mare, peste 39, cu dificultăţi în respiraţie recomandă apelarea la serviciul 112 sau prezentarea la o unitate de primiri urgenţe. Altfel, pentru o infecţie banală, normală, adresabilitatea la medicul de familie, izolarea şi tratament la domiciliu, simptomatic sau etiologic”.

Rafila: Vom discuta la CNAS ca în această perioadă medicii de familie să poată acorda zilnic mai mult de 28 de consultaţii decontate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că va avea discuţii cu reprezentanţii Casei de asigurări de Sănătate pentru a găsi o soluţie în vederea decontării mai multor consultaţii pentru medicii de familie în această perioadă în care numărul pacienţilor este foarte mare. Rafila anunţă de asemenea că din sezonul următor se schimbă modul în care populaţia va avea acces la vaccinul antigripal gratuit.

„Aşa e contractul pe care îl au ei cu Casa de Asigurări de Sănătate, nu cu Ministerul Sănătăţii. Au 28 de consultaţii pe care le pot face zilnic, sigur că dânşii pot să consulte şi mai mulţi pacienţi, e vorba de consultaţiile care sunt decontate de Casa de Asigurări. O să discutăm cu cei de la Casă, dacă în perioada asta este posibil să facem o excepţie de la acest contract, ei au un contract individual încheiat cu fiecare Casă de Asigurări din fiecare judeţ, care prevede acest lucru. Se consideră că o consultaţie durează minim 15 minute şi atunci nu poţi să faci mai mult de patru pe oră, despre chestiunea asta e vorba. Dar sunt şi situaţii când medicii de familie – şi acuma există o prevedere clară în noul contract-cadru –  pot să facă şi servicii de telemedicină, să monitorizeze pacienţii sau să dea sfaturi la distanţă. Trebuie să găsim o astfel de soluţie. Noi avem în România 11.000 de medici de familie şi, într-o perioadă cum este cea de acuma, adresabilitatea la medicul de familie este mai mare”, a afirmat ministrul Sănătăţii duminică.

Ce se întâmplă cu școlile din România, în contextul alertei epidemice de gripă. Anunț important pentru toți elevii și profesorii

Rafila a explicat că dacă medicii de familie depăşesc numărul de 28 de consultaţii pe zi, „ei pot să le facă dar nu sunt decontate şi aici cred că trebuie să găsim, eventual o soluţie, ca să poată să facă, să spunem aşa, ore suplimentare”.

Ministrul a anunţat de asemenea că a fost găsită o soluţie pentru ca mai multe persoane să beneficieze gratuit de vaccin antigripal.
„Am găsit formula, există această formulă, ea va fi aplicată chiar din sezonul următor. Noi l-am distribuit gratuit la medicii de familie, am avut 1,5 milioane de doze. În sezonul precedent se cumpăraseră 2,5 milioane de doze şi un milion de doze a rămas nefolosit. Şi atunci, ca să evităm, pe de o parte risipa şi pe de altă parte oricine doreşte să aibă acces la vaccinul gripal, am adoptat o lege care permite compensarea vaccinului, lucru care nu a fost posibil până în momentul de faţă. Şi în felul ăsta, oricine are o boală cronică, sau are o anumită vârstă, peste 65 de ani, poate să obţină o reţetă să obţină gratuit vaccinul de la farmacie, iar şi pentru restul populaţiei, tocmai ca să creştem acoperirea vaccinală şi cine doreşte să se vaccineze, să putem să acoperim un procent, rămâne de văzut care, probabil în jur de 50%, încât vaccinul să fie accesibil şi să nu mai stăm cu liste şi cu alte lucruri de genul ăsta, cine doreşte se duce, îşi procură vaccinul şi se vaccinează la medicul de familie sau în farmacie”, a explicat Rafila.