Ce se întâmplă cu subvențiile APIA! Ministrul Agriculturii a făcut anunțul mult așteptat de fermieri

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat sâmbătă că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit până în prezent subvențiile a 95% dintre fermierii români.

13 ian. 2024, 23:58
Ce se întâmplă cu subvențiile APIA! Ministrul Agriculturii a făcut anunțul mult așteptat de fermieri
Ce se întâmplă cu subvențiile APIA!

Ce se întâmplă cu subvențiile APIA! Oficialul a subliniat că cei 5% dintre fermierii rămași care așteaptă să primească subvențiile se află în proceduri de control şi verificare.

Citește și Subvenții APIA. Aproape 16 milioane de lei urmează să intre în conturile fermierilor

Ce se întâmplă cu subvențiile APIA!

Conform ministrului Agriculturii, până la această oră, APIA a plătit subvenţiile pentru aproximativ 700.000 de fermieri asta însemnând un procent de 95%, iar restul de 5% dintre cererile de subvenţii se află în proceduri de control și verificare de către instituţia din subordinea APIA teritorial.

„Trebuie să ne asumăm aceste lucruri şi sigur vor fi deblocate şi aceste sume”, a declarat Florin Barbu, la finalul discuţiilor cu fermierii care protestează de patru zile în stradă şi care s-au plâns că nu au primit subvenţiile acordate prin APIA.

Mai mult, șeful MADR a ținut să precizeze că în conturile BNR se află deja 800 de milioane de euro, sumă rambursată de către Comisia Europeană, aferentă plăţilor efectuate de APIA, în sumă de 1,6 miliarde de euro.

„APIA a autorizat la plată aproape 1,6 miliarde de euro şi în momentul de faţă, pe plăţile pe care le-am făcut până pe 28 decembrie, Comisia Europeană ne-a rambursat deja suma de aproximativ 800 de milioane de euro, care se află în conturile BNR”, a mai spus ministrul.

Cât despre unele acte normative cerute de fermierii protestatari, oficialul a subliniat că o parte dintre ele sunt trimise deja către Consiliul Concurenţei pentru avizare, iar în prima şedinţă de Guvern acestea urmează să fie aprobate.

„Sunt şi acte normative care sunt trimise către Consiliul Concurenţei pentru a fi aprobate. Practic, ordonanţa privind amânarea la plata ratelor. Partea de echivalare a categoriei de permis B cu TR1 este aprobată de către Ministerul Agriculturii şi este trimisă către Ministerul de Interne (…), deci toate revendicările.

Ministerul Agriculturii şi le-a asumat, acum decizia este a fermierilor, dacă vor mai continua protestul. Din punct de vedere al Ministerului Agriculturii, protestul este închis. Toate actele asumate prin procesul verbal vor fi miercuri, joi, în prima şedinţă de Guvern”, a transmis  ministrul Agriculturii.

Citește și Vești bune pentru fermieri! APIA anunță subvenții-bonus. Iată ce trebuie să faci ca să obții acești bani