Ce se întâmplă cu valutele după declanşarea războiului din Ucraina. Euro este în scădere, Leul este cea mai afectată monedă din regiune

Razboiul din Ucraina face ravagii pe pietele valutare internationale, monedele europene avand de suferit din ce in ce mai mult din cauza conflictului armat inceput de Rusia in urma cu doua saptamani.

10 mart. 2022, 17:33
Ce se întâmplă cu valutele după declanşarea războiului din Ucraina. Euro este în scădere, Leul este cea mai afectată monedă din regiune

Moneda unica europeana s-a depreciat cu aproximativ 5%, după declanşarea războiului din Ucraina, in timp ce monedele statelor est-europene au atins valori minime in aceasta saptamana in raport cu principalele monede.

Indicele de volatilitate Deutsche Bank a urcat marti dimineata pana la 10%, cel mai ridicat nivel atins incepand cu luna aprilie 2020, atunci cand pandemia de coronavirus lovea din plin Eurpa, potrivit Manager.ro.

La inceputul saptamanii, moneda europeana a ajuns la paritate cu francul elvetian pe pietele din Asia, fiind pentru prima data cand se intampla asta incepand cu luna ianuarie 2015. Deprecierea monedei unice in fata francului elvetian vine pe fondul ingrijorarilor investitorilor cu privire la escaladarea conflictului militar din Ucraina.

Leul a devenit in aceasta perioada cea mai stabila moneda din regiune, in timp ce toate celelalte, in frunte cu rubla ruseasca, inregistreaza pierderi considerabile. Pericolul exista insa, escaladarea conflictului de peste granita aducand un numar urias de refugiati in tara noastra, iar cei mai multi dintre ei cauta sa isi schimbe banii cu care au venit in euro. In acelasi timp, si romanii au inceput sa isi schimbe banii si economiile in valuta. Cursul BNR a ramas stabil in tot acest timp, 1 euro putand fi cumparat cu 4.95 lei.

Ungaria este lovita puternic de ceea ce se intampla in Ucraina, forintul maghiar pierzand aproximativ 11% fata de euro din momentul declansarii invaziei, pe 24 februarie. De la 357 de HUF pentru 1 euro, cursul ajunsese la inceputul saptamanii la 393 HUF. In ciuda faptului ca se poate lauda cu cea mai puternica economie din regiunea, Polonia s-a trezit la inceputul saptamanii cu o scadere puternica a zlotului. Astfel, de la 4.54 PLN pentru 1 euro, cursul a ajuns luni la 4.98 PLN pentru 1 euro.

La mijlocul saptamanii, ambele monede au reusit sa mai recupereze din pierdere. Potrivit analistilor Goldman Sachs, moneda unica europeana va ramane relativ puternica in fata celorlalte monede europene, in aceasta categorie fiind incluse zlotul polonez (PLN), coroana suedeza (SEK), forintul maghiar (HUF) si chiar si lira britanica (GBP). De asemenea, analistii sustin ca euro va ramane puternic si in fata dolarului american in aceasta perioada. In acelasi timp insa, specialistii Goldman Sachs avertizeaza ca lucrurile nu vor sta atat de bine pentru euro in fata francului elvetian (CHF).

Prabusire de proportii pentru rubla ruseasca de la începutul războiului din Ucraina

De la inceputul conflictului din Ucraina, rubla ruseasca a pierdut aproximativ 65% in fata dolarului, ajungand astfel la un minim record. Daca pe 24 februarie un dolar putea fi cumparat cu aproape 85 de ruble, astazi dolarul a ajuns sa valoreze nu mai putin de 137.5 ruble. Sanctiunile financiare au luat prin surprindere Moscova, rubla fiind lovita din plin. In incercarea de a evita o prabusire completa a rublei, Banca Centrala a Rusiei a dublat pentru cateva zile dobanda de referinta de la 9% la 20%.

Aceasta prabusire a monedei rusesti este cauzata intr-o mare masura si de inghetarea activelor Bancii Centrale a Rusiei din strainatate, active care depaseau 600 de miliarde de dolari. In plus, marile companii de energie din Rusia, Gazprom si Rosfneft, nu mai pot sa plateasca obligatiunile de miliarde de dolari care ajung la scadenta pentru ca nu mai au acces la valuta din strainatate.

Chiar si in conditiile in care rubla a scazut cu aproape 65% in fata dolarului, analistii avertizeaza ca nu trebuie exclusa posibilitatea ca si acest curs valutar de astazi sa fie stabilit artificial de catre Banca Centrala de la Moscova. Indiferent de cursul valutar din prezent, atat business-urile rusesti, cat si simplii cetateni din Rusia sunt aproape in imposibilitate de a isi schimba banii in euro sau in dolari.

Citeşte şi: Cel puţin 1450 de lei direct pe card în 2022. Bani în plus, pe lângă salariul lunar, pentru milioane de români