Ce se întâmplă cu voucherele de vacanţă în 2024. Cine nu-şi va mai face concediul pe banii statului

Guvernul propune mai multe măsuri fiscal bugetare pentru sustenabilitatea financiară a României pe termen lung.

28 nov. 2023, 16:35
Ce se întâmplă cu voucherele de vacanţă în 2024. Cine nu-şi va mai face concediul pe banii statului
Marcel Ciolacu exclude eliminarea voucherelor de vacanţă în sectorul bugetar. Le vor pierde doar angajaţii cu salarii de peste 8.000 de lei

Unele categorii de angajați nu vor mai primi vouchere de vacanță. Cei care nu vor mai primi aceste vouchere sunt angajații din sectorul bugetar cu salarii mai mari de 14.000 de lei brut, începând cu 2024.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță presupune acordarea anual în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026 vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei pentru un angajat, indiferent de nivelul venitului.

Cine este bugetarul care ia spor de praf de 2500 de lei pe lună, plus salariul de 15.000 de lei, plus vouchere de vacanţă şi tichete de masă

De la 1 ianuarie 2024, valoarea acestora va crește la 1.600 de lei pe an, per angajat. „Cheltuielile privind voucherele de vacanţă sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual, în perioada 1 ianuarie 2024- 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană”, se arată în expunerea de motive.

Majorarea valorii voucherelor de vacanță vine după ce prețurile cazărilor în România s-au majorat și ele. Conform noilor reglementări, voucherele de vacanță vor fi eliberate sub forma de carduri, în loc să fie tipărite pe suport de hârtie, așa cum era obișnuit până acum.

Această schimbare va aduce un plus de eficiență în administrarea și utilizarea acestor beneficii de către angajați și angajatori. Cardurile vor putea fi utilizate în mod similar cu cardurile de debit sau credit, ceea ce înseamnă că angajații vor putea să-și plătească direct vacanțele sau serviciile turistice folosindu-și voucherele de vacanță.

Această schimbare va face procesul de utilizare a voucherelor de vacanță mai comod și mai rapid, eliminând necesitatea de a schimba voucherele înainte de a călători sau de a face rezervări.

Tichete de masă 2024, vouchere de vacanţă 2024. Schimbare de ultimă urmă la Guvern, ajutorul se plăteşte pe carduri restricţionate

Totodată, cardurile vor fi mai ușor de gestionat pentru angajatori, reducându-le costurile administrative. Cu toate acestea, este important de menționat că această schimbare vine cu o restricție importantă.

Cardurile de voucher de vacanță vor avea o utilizare restricționată la anumite categorii de servicii turistice și de vacanță, ceea ce înseamnă că angajații nu vor putea folosi aceste carduri pentru achiziții generale sau pentru alte tipuri de cheltuieli.