ANVELOPE DE IARNĂ: Ce se întâmplă dacă circuli cu cauciucurile de vară la temperaturi scăzute. Faci economie sau mai rău te rupi

Costurile de întreținere ale mașinii pot fi destul de mari, mai ales dacă ne raportăm la buzunarele românilor, care nu de mult au fost desemnați drept europenii cu cele mai mici salarii. Așadar, mulți șoferi caută modalități de a economisi bani și renunță, de cele mai multe ori, la a investi în propriile mașini.

08 nov. 2018, 07:31
ANVELOPE DE IARNĂ: Ce se întâmplă dacă circuli cu cauciucurile de vară la temperaturi scăzute. Faci economie sau mai rău te rupi

CAUCIUCURI DE IARNĂ. Din nefericire, acest lucru este și o cauza a faptului că un număr îngrijorător de proprietari de automobile decid să folosească un singur set de anvelope pe tot parcursul anului. Desigur, în această categorie intră cei care au cauciucuri all season dar și cei ce le utiliează vara pe cele de iarnă și invers. Dacă și te gândești să păstrezi pe mașină anvelopele de vară deși ne aflăm în pragul iernii, iată la ce riscuri te expui!

Citeşte şi Turişti blocaţi în zăpadă pe Transalpina

Riscuri referitoare la starea anvelopelor de vară

Pneurile de vară și cele de iarnă au caracteristici diferite, tocmai pentru că există diferențe meteorologice între cele două sezoane pentru care au fost create. Așadar, principalul motiv pentru care nu este în regulă să folosești același set de cauciucuri pentru iarnă și pentru vară este că pui în pericol siguranța ta, a pasagerilor, a celorlalți participanți la trafic dar și a mașinii. Totuși, la fel de important de menționat este și faptul că anvelopele se vor deteriora mult mai rapid. Indiferent de cât de calitative sunt acestea, ele își vor pierde calitățile și nu vor mai avea proprietățile necesare pentru a fi folosite în condițiile de exploatare pentru care au fost create.

Riscuri pentru siguranța pasagerilor

Cel mai important argument pentru care anvelopele de vară nu ar trebui să fie utilizate iarna este că pun în pericol siguranța pasagerilor din propria mașină și totadată a celorlalți participanți la trafic. Pneurile de iarnă, spre deosebire de cele concepute pentru perioada caldă a anului au caracteristici speciale. De exemplu, acestea au o aderență mult mai bună cu suprafața carosabilă în condițiile meteorologice nefavorabile. Ploaia sau zăpada sunt factori care influențează creșterea spațiului de frânare, dar cauciucurile de iarnă sunt create special pentru a asigura o aderență perfectă. Mai mult decât atât, pneurile de iarnă sunt pregătite să facă față pe poduri, în curbe sau în alte suprafețe vulnerabile de mers, unde poate exista gheață sau polei.

Cauciucurile pentru anotimpul rece sunt ușor de recunoscut, deoarece au un profil mai impunător față de cele de vară. Îți recomandăm să încerci anvelope iarnă 195 65 r15, dacă vrei ca experiența șofatului să fie una plăcută și sigură chiar și în condiții meteo vitrege.

De ce nu te sfătuim să alegi anvelope all season? Deși ele sunt o variantă mult mai accesibilă din punct de vedere financiar, nu reprezintă cea mai bună soluție dacă ne raportăm la gradul de siguranță pe care îl oferă. De fapt, singurul avantaj pe care ele îl oferă este că își păstrează compoziția chiar și la temperaturi care scad sub 0 grade, spre deosebire de cele de vară care, în acest context, încep să se întărească.