Ce se întâmplă dacă nu plăteşti o amendă: Riscurile la care te expui şi în ce situație poți ajunge la închisoare

În România, puteți fi sancționați cu două tipuri de amenzi, în funcție de legile pe care le încălcați: amendă contravențională sau amendă penală.

16 sept. 2023, 17:20
Ce se întâmplă dacă nu plăteşti o amendă: Riscurile la care te expui şi în ce situație poți ajunge la închisoare

O amendă nu este niciodată ceva plăcut, dar poate deveni foarte neplăcut dacă uiţi să o plăteşti sa, dimpotrivă, în situaţii excepţionale, poţi scăpa de ea prin prescripţie. În România, puteți fi sancționați cu două tipuri de amenzi, în funcție de legile pe care le încălcați: amendă contravențională sau amendă penală.

De ce este bine să plătim o amendă în termen de 15 zile

În cazul în care primim o amendă, cel mai indicat este ca aceasta să fie achitată în maximum 15 zile de la emiterea acesteia, întrucât cuantumul acesteia este redus cu 50% în acest termen, conform legii.  Astfel, dacă pe procesul verbal este trecută suma de 1.300 de lei, în termen de 15 zile trebuie achitată suma de 650 de lei. Dacă termenul este depășit, suma va trebui să fie plătită în integralitate. Cele mai des întâlnite amenzi contravenționale sunt cele primite pentru încălcarea regulilor de circulație, precum depășirea vitezei limită sau parcarea în locuri nepermise. La fel ca în cazul oricărui tip de amendă, cel mai indicat este ca aceasta să fie achitată în termen de 15 zile, atunci când cuantumul acesteia este redus la jumătate.

Deși legea nu mai permite plata acestor amenzi direct polițistului care le aplică, statul pune la dispoziție plata online pe platforma ghiseul.ro, pentru cei care nu pot ajunge fizic la ghișeele Direcțiilor de Taxe și Impozite.

Neplata unei amenzi poate atrage popriri şi executări silite

Dacă nu plătiți o astfel de amendă, există posibilitatea ca în primă fază autoritățile să vă trimită o notificare. Ulterior, se poate ajunge până la poprirea conturilor bancare, sau chiar reținerea unor sume direct de la angajator. Unii cetățeni mizează pe faptul că amenda se prescrie la cinci ani după ce a fost săvârșită contravenția, însă acest termen se reînnoiește de fiecare dată când se emite o notificare de către autorități.

De asemenea, polițiștii au obligația de a trimite un proces-verbal de constatare și sancționare către primării. Ulterior, persoanele sancționate vor fi somate de către Direcțiile de Taxe și Impozite. Odată somate, acestea au obligația ca în termen de 15 zile să achite suma cerută de stat.

Dacă ajungi în situația în care autoritățile locale îți trimit o somație acasă și tot nu achiți amenda, atunci lucrurile devin mai complicate. Mai exact, poți ajunge chiar și la executare silită. Important de menționat e faptul că acest lucru este valabil doar atunci când suma este mare. Practic vorbim de situația în care mai multe amenzi neplătite se adună. Direcțiile de taxe si impozite locale au posibilitatea de a obține conturile bancare ale debitorilor, adresa și locul de muncă.

Băncile au obligația de transmitere a situației conturilor persoanelor fizice sau juridice către Banca Națională a României, care mai departe poate transmite lista la Ministerul Finanțelor Publice iar acesta pune la dispoziția direcțiilor locale de colectare la bugetele locale toate datele de care au nevoie.

In situația în care nu ai un cont bancar, direcțiile locale apelează la Inspectoratul Teritorial de Munca pentru a obține detalii despre locul tău de muncă, după care se instituie poprire pe veniturile salariale.

Ce este amenda penală și ce se întâmplă dacă nu este plătită

În dreptul penal român există trei pedepse principale: pedeapsa detențiunii pe viață, pedeapsa cu închisoarea și pedeapsa amenzii penale.

În cazul amenzii penale, pentru a fi aplicată, este necesar ca persoana în cauză să fi săvârșit o infracțiune, spre de exemplu, conducerea unui vehicul cu dovada de circulație expirată sau cu permisul anulat, o infracțiune de furt simplu și așa mai departe.

„Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 400 de zile.

Instanţa stabileşte numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabileşte ţinând seama de situaţia materială a condamnatului şi de obligaţiile legale ale condamnatului faţă de persoanele aflate în întreţinerea sa”, se arată în textul de lege.

Dacă o amendă penală nu este plătită în termenul de trei luni de la emiterea acesteia, situația se complică. Pentru cei care refuză în mod voit achitarea acesteia, zilele-amendă se vor transforma în zile de închisoare.

În cazul celor care nu plătesc amenda din motive obiective, cum ar fi lipsa fondurilor, se ia în calcul transformarea zilelor-amendă în zile de muncă în folosul comunității.

Nu se va înlocui amenda penală cu munca în folosul comunității, dar nici cu închisoare dacă starea de sănătate a condamnatului nu permite prestarea acestei munci neremunerate în folosul comunității, scrie e-avocatul.ro.

Mare atenție, șoferi! Valoarea punctului de amendă ar putea crește

Șoferii din România ar putea avea parte de o veste proastă începând cu data de 1 octombrie, întrucât valoarea punctului de amendă ar putea exploda.

Guvernul ia în considerare majorarea acestui indice, care nu a fost actualizat proporțional cu majorarea salariului minim încă din 2017. Punctul de amendă e 10% din salariul minim brut pe economie, potrivit Codului Rutier, iar odată cu majorarea salariului minim la 3300 de lei valoarea punctului de amendă ar trebui să devină 330 de lei.

Citește și Instalația GPL pe maşină. Riscurile pe care şoferii trebuie să și le asume. Interdicţii şi amenzi!

În momentul de față valoarea punctului de amendă e plafonată la 145 de lei, lucru care înseamnă că o eventuală majorare ar înseamna mai mult decât dublarea amenzilor. Conform calculelor realizate de Bugetul.ro, în absența unei noi plafonări, valoarea minimă a unei sancțiuni ar putea crește de la 290 de lei la 660 de lei.

Propuneri legislative pentru pedepse mai severe împotriva șoferilor cu abateri grave

Robert Cazanciuc, senator PSD, vrea ca Executivul să adopte cât mai repede pedepse noi împotriva șoferilor care comit abateri grave în trafic. Sunt vizați în special conducătorii de autoturisme care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor și provoacă accidente mortale. În prezent, Parlamentul României analizează un proiect de lege care prevede mărirea interdicției de a conduce de la șase luni la cinci ani, iar în unele cazuri, chiar până la zece ani.

Citește și COD RUTIER 2023. Schimbare uriaşă, ce amenzi riscă şoferii din iarnă

E luată în calcul și măsura confiscării mașinii atunci când e folosită în cazul unor infracțiuni grave. Mai mult, în pachetul de măsuri se regăsesc și aspecte educative, cum ar fi decontarea unor teste de screening antidrog. Testele vor fi efectuate asupra minorilor și e nevoie de acordul părinților. Ele vor fi suportate financiar de statul român. Dacă un test relevă un comportament anormal al unui minor, el va primi consiliere psihologică gratuită.