Ce se întâmplă după alegeri. Cum se face majoritate parlamentară și un nou Guvern

După încheierea alegerilor parlamentare 2020 și validarea rezultatelor, vom afla numărul exact de mandate pe care fiecare partid îl va deține în viitorul legislativ. Negocierile pentru constituirea unei majorități parlamentare care să acorde susținerea necesară noului guvern vor intra, astfel, în linie dreaptă.
Filip Stan
06 dec. 2020, 20:44
Ce se întâmplă după alegeri. Cum se face majoritate parlamentară și un nou Guvern
Ce se întâmplă după alegeri. Procedura constituirii noului Parlament
 

Parlamentul nou de întrunește, la convocarea președintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri. Conform regulamentelor celor două Camere, aceste foruri se întrunesc în ziua și la ora stabilite prin actul de convocare emis de șeful statului. Procedura este relevantă, în condițiile în care conducerile celor două Camere sunt alese de către aceste foruri legal constituite.

Guvernul pregăteşte prelungirea stării de alertă şi după Anul Nou. Măsura s-ar putea prelungi până în iulie 2021
Până la alegerea Birourilor permanente, lucrările Camerei Deputaților și cele ale Senatului sunt conduse de către cel mai în vârstă deputat sau senator, în calitate de președinte de vârstă, asistat de cei mai tineri patru deputați sau senatori, în calitate de secretari.

Ce se întâmplă după alegeri. Alegerea comisiilor de validare

Pentru validarea mandatelor, Camera Deputaților și Senatul aleg, în prima ședință, o comisie compusă din 30 de deputați și 15 senatori care să reflecte configurația politică a Camerei respective.

În cel mult patru zile, în cazul Camerei Deputaților, și în cel mult trei zile, în cazul Senatului, Comisia de validare întocmește un raport în care vor fi nominalizați deputații pentru care se propune validarea, invalidarea sau amânarea validării mandatelor sau prezintă în scris, în plenul comisiei, propunerile de validare sau invalidare privind dosarele de senatori repartizate.

În a 5-a zi de la constituirea Comisiilor de validare, Camera Deputaților și Senatului se întrunesc în ședință, de drept, pentru dezbaterea raportului acesteia. Validarea sau invalidarea mandatelor de deputat sau senator se face cu votul majorității deputaților sau senatorilor prezenți.

Camera Deputaților și Senatul sunt constituite legal după validarea a două treimi din mandatele de deputați și a trei pătrimi din mandatele de senatori și depunerea jurământului de către aceștia.

Ce se întâmplă după alegeri. Când își încep mandatele deputații și senatorii

Deputații și senatorii își încep efectiv mandatele la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte.

Odată valitată alegerea și depus jurământul, fiecare formațiune politică va ști cu exactitate care este numărul de mandate de parlamentari de care dispune.

Vechii parlamentari își încetează mandatul la data întrunirii legale a Camerelor nou alese.

Ce se întâmplă după alegeri. Desemnarea premierului

Două articole din Constituție fac referire la desemnarea premierului, astfel:

„Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament” (art. 85, alin. 1 – „Numirea Guvernului”, din Capitolul II – „Președintele României”)

Președintele „desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritate absolută în parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în parlament” (art. 103, alin. 1 – „Învestiturea”, din Capitolul III – „Guvernul”).

Totodată, există și o decizie CCR din 16 februarie 2014, care interpretează prevederile articolului 103 din Constituție:

„Curtea constată că procedura de desemnare a candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă în vedere în mod concurent cele două criterii anterior menționate, pentru că nu se poate ignora nici rezultatul electoral al competitorilor electorali, dar nici finalitatea procedurii, respectiv desemnarea unui candidat care să poată asigura coagularea unei majorități parlamentare în vederea obținerii votului de încredere. De aceea, Președintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru și mediator între forțele politice, are doar competența de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianța politică sau partidul politic care deține majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o amenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianța politică sau partidul politic care poate asigura susținerea parlamentară necesară obținerii votului de încredere al parlamentului”.

Premierul desemnat are 10 zile la dispoziție pentru a-și negocia susținerea

Potrivit Constituției, premierul desemnat va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului.

Programul și lista Guvernului se dezbat în Camera Deputaților și în Senat, în ședință comună, iar Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Dacă premierul desemnat NU obține voturile majorității deputaților și senatorilor, procedura se reia, iar șeful statului va desemna un nou premier.

Dacă premierul desemnat obține voturile majorității deputaților și senatorilor, acesta, miniștrii și ceilalți membri ai Guvernului vor depune jurământul individual, în fața președintelui României.

Depunerea jurământului este, de altfel, și momentul în care Guvernul, în întregul său, și fiecare membru în parte începe să își exercite mandatul.

Dizolvarea Parlamentului

Conform Constituției, după consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, șeful statului poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură.

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat care este procedura pentru formarea noului Parlament. Când va fi întrunit primul plen

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat care sunt procedurile pentru formarea noului Parlament și apoi a Guvernului.

„În 20 de zile de la alegeri, începând de astăzi, Președintele trebuie să convoce  Parlamentul care este ales astăzi. Până atunci, Parlamentul ales în urmă cu 4 ani va avea atribuții reduse”, a spus Augustin Zegrean pentru Digi24.

Procedura pentru formarea noului Parlament
„Primul lucru care va fi făcut este verificarea dosarelor candidatului declarat ales. Se constituie o comisie care validează mandatele eliberate de circumscripțiile electorale care îndeplinesc condițiile. Se fac foarte multe contestații din țară: ba că nu îndeplineau condițiile să candideze, ba că un candidat nu a obținut destule voturi. Eu am făcut parte dintr-o astfel de comisie, în 2004. Un senator din Suceava a fost invalidat. Nu sunt foarte dese situațiile de genul acesta.

Înainte de validare, trebuie să se întocmească un raport cu privire la cheltuielile din campania electorală și depus la AEP” .

Când va fi întrunit primul plen
„Primul plen se întrunește după ce 50%+1 dintre candidați sunt validați. Nu au fost situații de genul acesta. În cazul celor invalidati, trebuie să vină următorul candidat de pe listă.

Apreciez că se va întruni în 21-22 decembrie, cel târziu. Apoi  urmează jurământul. Se alege Biroul permanent, alcătuit din cel mai în vârstă deputat și senator, asistați de patru secretari, cei mai tineri din Camera Deputaților și Senat” .

Când va fi format noul Guvern
„Guvernul va fi format când va fi hotărât. După validarea Parlamentului și alegerea Birului permanent, se alcătuiesc grupurile parlamentare. Ulterior se pot începe discuții privind formarea Guvernului. Președintele va asista și va invita partidele declarate câștigătoare, apoi va începe ”valsul”.

Despre numărul mare de legi neconstitutionale, ajunse la CCR, Augustin Zegrean spune că lipsa de interes a parlamentarilor față de rapoartele Consiliului Legislativ este unul dintre factori

„Consiliul Legislativ semnalează dacă sunt probleme de constituționalitate. Din păcate, parlamentarii, după ce sunt aleși, nu prea citesc rapoartele Consiliului Legislativ. Dacă le-ar citi, nu s-ar ajunge la Curtea Constituționale, cu atât de multe legi neconstituționale” .

DailyBusiness
Unde să investeşti 10.000 de lei în siguranţă. Cum poţi scoate profit
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Are doar 6 clase! Cine e, de fapt, Albert NBN, artistul care a înjurat România la Beach, Please. Mascații i-au spart ușa apartamentului
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia pe care o așteaptă toată România
Playtech.ro
Proprietățile primite prin moștenire: cum se vând, se donează sau se închiriază. Tot ce trebuie să știi
DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Adevarul
Cât costă să-ți construiești o casă în regim propriu. Materialele de construcții s-au scumpit și cu 25%
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Vreme la extreme în următoarele ore. Ce se întâmplă în București și în țară
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
O șoferiță de 72 de ani a murit într-un teribil accident rutier, în Mureș. Autoturismul condus de victimă s-a izbit violent de un TIR
Cancan.ro
Cum arată acum Kelly, adolescenta frumoasă din Salvați de Clopoțel, la 32 de ani de la terminarea serialului
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Plata în numerar va fi eliminată! Contul bancar va fi obligatoriu: Se aplică din decembrie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
Șocant! Tânără de 25 de ani a căzut de la etaj aproape dezbrăcată! Detalii cutremurătoare
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
Se dau 2000 de lei în plus la pensie, în august! Lista norocoșilor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia