Ce se întâmplă în organismul tău la doar 24 de ore după ce te-ai lăsat de fumat

Numărul total al persoanelor fumătoare la nivel global este într-o continuă creştere, în prezent aproape 1 miliard de oameni având acest obicei. Specialiştii spun că dacă renunţi acum la fumat şansele de a avea o boală legată de această îndeletnicire se reduc foarte mult.

13 ian. 2014, 09:54

Dacă unul din cei aproximativ un miliard de fumători s-ar lăsa în acest moment de fumat ar vedea că: După imediat 20 de minute de la ultima ta ţigară, tensiunea arterială şi pulsul tău încep să revină la normal, iar circulaţia periferică se îmbunătăţeşte, trimiţându-se necesarul de sânge bogat în oxigen.

La 8 ore după ultima ta ţigară, monoxidul de carbon din sistemul tău a fost în proporţie de 100%eliminat şi înlocuit cu oxigenul de care celulele tale au nevoie pentru a funcţiona în mod normal.

Te vei lăsa de fumat când o să citeşti asta: Ce se întâmplă în corpul tău când fumezi VIDEO

La 24 de ore după ultima ta ţigară,  riscul de a avea un atac de cord începe să scadă datorită normalizării pulsului, tensiunii arteriale şi oxigenării sângelui.

La 48 de ore după ultima ţigară, terminaţiile nervoase care au fost afectate de tutun încep să se dezmorţească şi simţul mirosului şi al gustului încep să reapară.

De la două la trei luni după ultima ta ţigară, circulaţia ta continuă să se îmbunătăţească şi acum poţi respira mai uşor.Plămânii tăi produc acum mai puţin mucus, iar funcţiile lor încep să se îmbunătăţească. Abilitatea ta de a participa în activităţi fizice e mai mare, în timp ce dificultăţile de respiraţie devin din ce în ce mai puţin o problemă.

Citeşte şi Vrei să te laşi de fumat? Află în ce zi TREBUIE s-o faci

Vei putea observa o reducere semnificativă a tusei tale provocate de fumat între o lună şi nouă după ce ai renunţat la ţigări. Congestia sinusală se reduce iar oboseala şi respiraţia greoaie devin practic inexistente. Structurile minuscule, ca nişte fire de păr din interiorul cavităţilor pulmonare devin active încă o dată, iar plămânii tăi funcţionează aproape la fel ca înainte de a începe să fumezi.

La un an după ultima ta ţigară, riscul de a avea un atac de cord este înjumătăţit faţă de cel al unui fumător activ.

Riscurile de a avea un atac cerebral sunt aceleaşi ca la non-fumători după ce 5-15 ani au trecut de la ultima ţigară.

La 10 ani după ultima ţigară, riscul de a face cancer pulmonar scade în mod semnificativ, la fel ca riscul de apariţie a altor tipuri de cancer, precum cancerul oral, tiroidian, esofagian, vezical, renal sau pancreatic. Chiar dacă nu ai mai fumat o ţigară de zece ani, tot va exista un risc mai mare în a face cancer pulmonar decât la o persoană care nu a fumat niciodată, dar riscurile tale scad considerabil dacă ai fi continuat să fumezi.

De ce este atât de greu să renunţăm la fumat?

Răspunsul într-un simplu cuvânt este nicotina. Nicotina este ingredientul activ în tutun, prima din cauza căreia devenim dependenţi de fumat. Este un compus organic cunoscut ca alcaloid şi poate fi găsit în frunzele diferitelor specii de plante, chiar dacă de regulă este consumat prin tutun. 

Sursa: obiectiv.info