Ce semnficație au marcajele de pe anvelope. Ce înseamnă, de fapt, codul 91H de pe cauciucurile mașinilor

Mulți șoferi îl au pe anvelope, dar puțini știu ce înseamnă. Ce semnificație are, de fapt, marcajul 91H, care se găsește pe cauciucuri.

27 nov. 2023, 16:59
Ce semnficație au marcajele de pe anvelope. Ce înseamnă, de fapt, codul 91H de pe cauciucurile mașinilor

Sezonul rece aduce cu el febra căutării de anvelope de iarnă. În timpul acestei căutări, mulți șoferi se concentrează în principal pe preț și pe producătorul anvelopelor. Însă, este esențial să se acorde atenție și altor detalii importante pe care le oferă cauciucurile, informații care pot influența semnificativ performanța și siguranța mașinii pe drum.

Ce este codul DOT de pe anvelope

Producătorii sunt obligați să ștanțeze pe lateralul cauciucurilor o serie de informații care îi ajută pe șoferi, dar și pe comercianți, să știe, de exemplu, care e dimensiunea anvelopei, dacă e de iarnă sau vară și când a fost ea fabricată.  Ultima informație este oferită chiar de codul DOT, care e ștanțat pe interiorul sau exteriorul cauciucului, scrie ProMotor.

Citește și: Cauciucuri de iarnă 2023. Amenzi uriaşe chiar dacă ai anvelope potrivite de sezonul rece. Detaliul la care să fii atent pentru a salva bugetul familiei

În funcție de producător, codul DOT poate conține două cifre sau cifre și litere.

Cum se citește codul DOT 

Utilizarea acestui marcaj a fost standardizată de ministerul transporturilor din SUA. Denumirea de DOT vine de la „Departament of Transportation. Codurile care urmează după DOT sunt cele care contează cel mai mult și îți spun când a fost fabricat cauciucul. De exemplu, puteți avea o anvelopă care are ștanțat DOT J3J9 (1001). Pentru a citi corect DOT-ul, trebuie să știi ce înseamnă aceste litere și cifre.

  • J3J9 – țara în care a fost fabricată anvelopa, producătorul și tipul de presă folosită
  • (1001) – data fabricației.

Codul de litere este unul complex și destul de greu de memorat, pentru că poate fi format chiar și din opt simboluri. Cel mai important este codul de patru cifre, ștanțat în general în interiorul unui cerc.

Primele două cifre simboilizează săptămâna în care a fost fabricată anvelopa, iar ultimele două sunt anul. În cazul exemplului de mai sus, aceasta a fost produsă în săptămâna a zecea din 2001.

Citește și: Cauciucuri de iarnă 2023. Anunţul RAR cu privire la anvelopele de iarnă, detaliul care vă scapă de amenzi

Ce înseamnă 91H

Un alt cod foarte important este cel care indică sarcina și viteza. Putem întâlni simbolul 91H, care înseamnă sarcinamaximă a vehiculului e de 615 kilograme, iar viteza de cel mult 210 km/h. Simbolurile diferă în funcție de specificațiile producătorului, după cum se poate observa în tabelul de mai jos.

Tabelul care indică sarcina maximă pe care o poate suporta anvelopa
Tabelul care indică viteza maximă la care poate rula o anvelopă