Ce simptome are subvarianta Omicron BA2. Epidemiologii vorbesc despre un posibil val 6 al pandemiei

Mai multe ţări au început să se confrunte cu un număr mare de infectări cu subvarianta Omicron BA2, iar epidemiologii vorbesc deja despre un nou val al pandemiei.

21 feb. 2022, 17:44
Ce simptome are subvarianta Omicron BA2. Epidemiologii vorbesc despre un posibil val 6 al pandemiei

Ce simptome are subvarianta Omicron BA2. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii japonezi, BA2 poate să provoace simptome grave ale bolii, asemănătoare cu cele generate de variantele anterioare ale virusului SARS-COV-2.

Ce simptome are subvarianta Omicron BA2

Mai multe ţări se confruntă deja cu numeroase cazuri de infectare cu subvarianta BA2, iar epidemiologii avertizează că ne-am putea confrunta în curând cu valul 6 al pandemiei.Potrivit cercetătorilor japonezi, subvarianta Omicron poate rezista atât vaccinurilor împotriva COVID-19, cât şi tratamentelor cu anticorpi monoclonali, potrivit alba24. 

Citeşte şi Alexandru Rafila, vești bune privind pandemia: „Îmi doresc să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii în România”

Conform studiilor, subvarianta BA2 este mult mai contagioasă decât tulpina Omicron. Potrivit cercetărilor preliminare din Danemarca, unde BA.2 este în creștere, subvarianta pare a avea rate de transmisie chiar mai mari decât tulpina omicron.

Organizația Mondială a Sănătății spune că varianta BA.2 reprezintă aprozimativ 20% din cazurile la nivel mondial.

Iată care sunt simptomele subvariantei BA2:

Gât (dureri, înțepături)
Nas înfundat
Dureri musculare ușoare
Oboseală extremă
Tuse seacă (spre deosebire de varianta anterioară, când tusea era mai puțin obișnuită). De altfel, specialiștii cred că poate provoca afecțiuni pulmonare mai puternice decât varianta de bază a Omicron).
Transpirații nocturne
Nasul care curge
Durere de cap
Mialgie (dureri musculare)
Pierderea poftei de mâncare
Diaree
Pierderea gustului și/sau a mirosuluu nu se mai regăsește printre simptomele obișnuite.

Citeşte şi Adrian Marinescu atrage atenția: Încheierea pandemiei nu înseamnă că dispare virusul. Va mai suferi mutații!

În România au fost descoperite 46 de cazuri noi de infectare cu subvarianta BA.2

Potrivit unui studiu realizat de MedLife, în România au fost descoperite 46 de cazuri noi de infectare cu subvarianta BA.2 după secvenţierea a 171 de probe.

Conform studiului, prevalenţa infectărilor cu BA.2 a înregistrat o creştere importantă în ultimele două săptămâni, de data aceasta fiind identificate de aproape 9 ori mai multe cazuri faţă de ultima secvenţiere făcută de specialiştii MedLife (evoluţie de la 3% la 27% în interval de 2 săptămâni pe lotul de studiu MedLife).

Probele secvenţiate în cadrul studiului MedLife provin din Braşov, Constanţa, Vaslui, Iaşi, Galaţi, Tulcea, Bucureşti şi Târgovişte. Cele mai multe cazuri cu subvarianta BA.2 provin din Braşov şi Bucureşti.

„Dacă în urmă cu două săptămâni prevalenţa BA.2 era de 3% pe lotul studiat la acel moment, astăzi am ajuns la o prevalenţă de 27% pe noul lot analizat, ceea ce confirmă ritmul accelerat de răspândire a acestei subvariante Omicron. Însă, dincolo de gradul ridicat de contagiozitate şi de răspunsul limitat la vaccin, se pare că BA.2 se aseamănă cu tulpina Delta din punct de vedere al severităţii bolii, având capacitatea de a provoca forme mai grave. Rămâne de văzut, însă, dacă BA.2 va influenţa sau nu o prelungire a valului 5”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi doctor în ştiinţe medicale, coordonatorul studiului de secvenţiere realizat de MedLife.

Subvarianta BA2 a fost identificată pentru prima oară în Africa de Sud, în decembrie 2021, şi are peste 30 de mutaţii în comun cu varianta Omicron BA.1, dar şi 28 de mutaţii adiţionale, majoritatea fiind localizate la nivelul proteinei Spike. Spre deosebire de versiunea iniţială, subvarianta BA.2 este mai greu de identificat prin testele de screening.