Ce simptome au persoanele infectate cu varianta Omicron a coronavirusului. Pacienţii nu-şi mai pierd gustul şi mirosul

Angelique Coetzee, medicul sud-african care a descoperit tulpina Omicron a coronavirusului, a dezvăluit care sunt simptomele pe care le au pacienţii infectaţi cu această nouă variantă a virusului.

29 nov. 2021, 16:37
Ce simptome au persoanele infectate cu varianta Omicron a coronavirusului. Pacienţii nu-şi mai pierd gustul şi mirosul

Ce simptome au persoanele infectate cu varianta Omicron a coronavirusului. Potrivit medicului sud-african care a descoperit noua tulpină, pacienţii infectaţi cu aceasta nu-şi mai pierd gustul sau mirosul, aşa cum se întâmpla în cazul celorlalte variante ale coronavirusului.

Ce simptome au persoanele infectate cu varianta Omicron a coronavirusului

Medicul Angelique Coetzee a observat pentru prima dată la începutul acestei luni că pacienții cu COVID prezentau o serie de simptome ciudate. Varianta Omicron ar putea provoca simptome mult mai grave la persoanele cu comorbidităţi, spune medicul potrivit Antena3. 

Citeşte şi Prima imagine tridimensională a Omicron. Noua tulpină are mult mai multe mutaţii decât Delta

Iată care sunt simptomele pe care medicul le-a observat la pacienţii infectaţi cu noua tulpină a coronavirusului:

– oboseală intensă

– febră musculară

– tuse ușoară

– nivel ridicat puls

– dureri de cap puternice

– fără pierdere gust/miros

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă un risc foarte ridicat la nivel mondial. Experţii OMS au sublinitat că persistă numeroase incertitudini în ce priveşte periculozitatea şi transmisibilitatea variantei.

„Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron”, subliniază OMS într-un document tehnic publicat luni, care emite recomandări autorităţilor pentru a încerca să împiedice răspândirea noii variante virale.

„Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată”, mai spune OMS.

Citeşte şi Raed Arafat trage semnalul de alarmă cu privire la mutaţia Omicron: „Tulpina va ajunge peste tot, nimeni nu va putea să o oprească”

Reamintim că mai multe ţări din Europa au deja confirmate cazuri de infectare cu varianta Omicron. Printre acestea se numără Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Italia, Danemarca şi Cehia.

Cele mai multe cazuri se află în Olanda. 13 din 61 de pasageri au fost testaţi pozitiv pe aeroportul din Amsterdam după ce au sosit vineri cu două avioane din Africa de Sud. Autorităţile sanitare olandeze încearcă acum să găsească şi să testeze circa 5.000 de alte persoane care au venit în ultima săptămână din ţări din zona Africii Australe.

Germania şi Marea Britanie au confirmat fiecare duminică al treilea caz de infectare cu noua variantă, toate fiind legate de călătorii în Africa de Sud.

Descoperită în Botswana şi Africa de Sud, varianta Omicron se răspândeşte deja în lumea întreagă şi provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple şi pare a fi chiar mai contagioasă decât celelalte variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv Delta, varianta dominantă în prezent şi deja foarte contagioasă.