Ce soluţie au găsit Crin şi Ponta pentru scandalurile din USL. Noile COCOPO şi COCOPA

Crin Antonescu și Victor Ponta au avut duminică seara, o întâlnire tete-a-tete, menită să pună capăt seriei de scandaluri care zguduie USL de peste o lună. Conform unor surse politice, întrevederea dintre cei doi a fost mai degrabă un armistițiu, decât o împăcare. Astfel, soluția la care au ajuns cei doi a fost să se formeze comisii pentru fiecare din subiectele generatoare de scandal între PSD și PNL. 

30 sept. 2013, 11:03
Ce soluţie au găsit Crin şi Ponta pentru scandalurile din USL. Noile COCOPO şi COCOPA

″Ar trebui, de acum încolo, să funcționeze niște comisii tehnice de coordonare, înainte de decizia politică. Astfel de comisii se vor forma la nivelul liderilor de grup, va fi o comisie pe problema dezvoltării regionale, pe legea electorală și pe tot ce înseamnă proiect important. Dacă nu se poate ajunge la o soluție comună în comisii, atunci decizia politică se va lua la nivelul lui Crin și Ponta″, au spus sursele citate.

Decizia copreședinților USL a fost însă receptată de liderii PSD și PNL ca fiind încă un semnal ca scandalul a afectat serios alianța și că o reconciliere între Ponta și Antonescu e din ce în ce mai puțin probabilă. ″Se știe deja că atunci când vrei se îngropi o problemă faci o comisie. Spre exemplu, pe regionalizare a fost făcută mai demult o comisie și tot separat am lucrat fiecare″, a spus un lider al USL.

În plus, politicienii cu experiență din cele două partide știu că pasarea responsabilității la nivelul unor comisii este cel mai puternic semnal că o alianță politică nu mai funcționează. Așa s-a întâmplat și pe în guvernările CDR, cu celebrele COCOPO și COCOPA (consilii de coordonare politică, respectiv parlamentară) și a Alianței DA.

Un alt semn că marea împăcarea nu s-a produs este și faptul că nu a fost stabilită o dată pentru întâlnirea oficială săptămânală a USL. Este posibil ca ea să aibă loc miercuri, însă Antonescu și Ponta s-au despărțit fără să ia o decizie.