Ce soluţii au românii cu rate imense la bănci. Un oficial BNR şochează: „70% dintre cei care nu au plătit ratele puteau să le plătească, dar nu au vrut”

Odată cu criza inflaţionistă care a lovit atât România cât şi majoritatea economiilor la nivel mondial, ratele la bănci au crescut şi ele vertiginos, iar mulţi români sunt în situaţia de a nu le mai putea plăti.

21 ian. 2023, 08:46
Ce soluţii au românii cu rate imense la bănci. Un oficial BNR şochează: „70% dintre cei care nu au plătit ratele puteau să le plătească, dar nu au vrut”

Dacă pe perioada pandemiei de Covid autorităţile au încercat să vină în ajutorul românilor vulnerabili din acest punct de vedere, prin măsuri temporare, precum amânarea, în acest moment oamenii trebuie să găsească soluţii pentru a-şi plăti ratele.

Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară al BNR, nu a avut  răspunsuri concrete în ce-i priveşte pe românii care s-au trezit cu rate chiar dublate în ultimul an, limitându-se la a declara că este o perioadă grea şi astfel tinerii care se gândesc să apeleze la un credit imobiliar ar trebui să amâne această decizie şi să rămână, momentan, în chirie.

„Să analizeze dacă nu cumva a locui cu chirie o vreme nu este mai bine decât a se înhăma la un credit pe 30 de ani.”, este părerea specialistului.

Întrebat de situaţia celor care au rate din ce în ce mai mari la creditele în lei, şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul BNR a răspuns tranşant.

„Dacă îi mângâiem pe creştet pe cei care sunt imprudenţi şi îi penalizăm pe cei care economisesc societatea nu o va duce mai bine. O va duce mult mai rău.”, a declarat Eugen Rădulescu.

Citeşte şi: Amenzi de 2.4 milioane de lei pentru furnizorii de energie care au trimis facturi doar pentru jumătate de lună în decembrie. Ce nereguli găsit ANRE

Mai mult, expertul Băncii Centrale spune că nu este exclus ca cei care se plâng că nu îşi mai pot plăti ratele să nu vrea, de fapt, să mai suporte cheltuielile. Şi aminteşte de măsura dării în plată.

„În cele şase luni în care a funcţionat până când a fost declarată neconstituţională am observat, la vremea respectivă, că 70% dintre cei care nu şi-au plătit datoriile erau cei care puteau să îşi plătească datoriile, dar n-au mai vrut.”, a mai spus acesta.

Una dintre soluţiile pe care le au rommânii care nu-şi mai permit să achitele ratele umflate este reeşalonarea creditului, dar şi aceasta presupune unele riscuri pe termen mediu şi lung.

„Dacă pe o perioadă pe termen mediu ai un venit stabil este în regulă, este o decizie individuală, este bine să îţi iei o proprietate a ta. Dar să nu ajungi cu ea cu un grad de îndatorare mai mare de 40% pentru că atunci este posibil ca în situaţii complicate – un viitor puseu inflaţionsit e posibil să te afecteze.”, a spus de curând Adrian Câciu, ministrul Economiei.

Citeşte şi: Marius Budăi, noi dezvăluiri despre majorarea pensiilor. Anunțul momentului pentru pensionarii din România