Ce spune Alexandru Rafila despre doza a patra de vaccin anti-COVID. Cine nu ar trebuie să se vaccineze acum

Alexandru Rafila recomandaă oamenilor să se vaccineze cu doza a patra doar când producătorii de vaccinuri vor face o variantă care să fie eficientă împotriva actualelor tulpini de coronavirus. Iar acest lucru se va ntâmpla abia în toamă. Ministrul Sănătății îndeamnă însă persoanele care au probleme de sănătate să se vaccineze chiar și acum, pentru a preveni formele severe.

10 iul. 2022, 15:23
Ce spune Alexandru Rafila despre doza a patra de vaccin anti-COVID. Cine nu ar trebuie să se vaccineze acum

România are în stocuri aproximativ 8,5 milioane de doze de vaccin anti-COVID, anul acesta va primi încă pe atât, iar în 2023 are contractate alte 19 milioane de doze.

„Adică noi ne aflăm acum în al doilea val Omicron a fost valul cinci, avem valul şase – iar vaccinul eficient împotriva variantei Omicron care să oprească transmiterea – oprirea transmiterii este principalul scop al unei campanii de vaccinare şi se referă la toate tipurile de vaccin; secundar, sigur, forme mai uşoare şi aşa mai departe, dar ăsta este, ăsta este scopul, să oprim o epidemie, o pandemie – acum nu se întâmplă şi vede toată lumea lucrul ăsta, evident. Lumea s-a sfiit să spună lucrul ăsta. Eu am fost unul dintre primii, cel puţin în România care l-am menţionat. Eu sunt om de sănătate publică şi pe deasupra, mai sunt şi microbiolog, deci eu spun ceea ce observ, sunt evidenţe ale acestui lucru şi cred că trebuie să fim oneşti, tocmai ca să creştem încrederea oamenilor în vaccinare, pentru că, dacă le spunem adevărul, atunci putem să le spunem adevărul de fiecare dată şi când situaţie mai puţin favorabilă, cum este acum şi atunci când ea redevine favorabilă, cum sperăm să de devină în toamnă”, a explicat Alexandru Rafila, la Prima TV.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, le recomandă oamenilor să se vaccineze cu o doză suplimentară atunci când va apărea noul vaccin, adaptat tulpinilor circulante ale virusului.

„Este clar că vaccinul care a fost, într-adevăr,, în primul an de utilizare, a fost eficient, a oprit transmiterea, viaţa a reintrat în normal. Deci există nişte câştiguri mari, evidente, ale vaccinării. Asta nu înseamnă că în momentul de faţă, când el nu mai este eficient, trebuie să spunem că este eficient. Eu nu pot să mint şi n-am niciun fel de motiv. Lucrul ăsta nu favorizează vaccinarea. A, e favorizată de dovezi ştiinţifice, de profesionalism şi de sinceritate. Şi atunci creşti încrederea oamenilor în vaccin şi în vaccinare. Nu, nu înseamnă că eu ar trebui să mint, ca să se vaccineze lumea! Nu, nu fac aşa ceva”, argumentează ministrul Sănătăţii.