Ce spune ministrul Educaţiei despre gestul Danei Nălbaru şi al lui Dragoş Bucur de a-şi retrage fiica de la şcoală

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat, la Digi24, că legislaţia este neclară în privinţa sistemului de homeschooling și a spus că pot apărea probleme legate de înscrierea la liceu sau facultate, din cauza cursurilor care nu pot fi echivalate și a lipsei unei diplome recunoscute.

17 sept. 2016, 15:19
Ce spune ministrul Educaţiei despre gestul Danei Nălbaru şi al lui Dragoş Bucur de a-şi retrage fiica de la şcoală

„Nu ştiu foarte bine cum funcţionează acest sistem în România (n.r. – homeschooling ). Ştiu că a început mai demult. (…) Cu siguranţă că există şi aspecte pozitive, dar există şi riscuri pe care ţi le asumi ca părinte. Aspectele pozitive sunt, aş zice, evidente, pentru că există o anumită libertate de a alege subiectele, educatorii pe care vrei să îi ai, cu cine anume faci anumite activităţi care sunt foarte agreate de copilul tău şi cred că asta face şi familia respectivă, a domnului Bucur. La acest lucru se gândeşte.

(…) Riscul este că atâta timp cât în România nu există o legislaţie clară care să îţi definească o rută de trecere din homeschooling în sistemul public formal de şcoală, care sunt condiţiile de a accede din home schooling în gimnaziu, liceu, universitate, poţi să fii în situaţia ca, odată ce ai terminat patru sau opt clase în sistemul şcolarizare acasă să nu poţi să te întorci în sistemul public. Să ai dificultăţi pentru că nu ai o diplomă care e acreditată, un număr de credite, ore„, a explicat ministrul Educaţiei, la Digi24.

Oficialul a precizat că există exemple istorice celebre de oameni care au stat acasă şi au fost educaţi până în momentul în care au ajuns la universitate şi au fost genii în domeniul lor. „Un exemplu este Bertrand Russell care a fost educat în familie, acasă, înainte să meargă la univesitate”, a adăugat Mircea Dumitru.

Alianța Liberalilor și Democraților a solicitat, sâmbătă, demisia ministrului Educației, Mircea Dumitru, pe motiv că acesta nu ar cunoaște legislația, în contextul declarațiilor sale cu privire la sistemul de homeschooling.

CITEŞTE ŞI: Dana Nălbaru, decizie radicală în familia ei: Ne-am gândit bine înainte de a lua această decizie