Ce spune Morar despre demisia de la Parchetul General. Cât de pregătit este pentru CCR VIDEO

Prim-adjunctul procurorului general al României, Daniel Morar, a fost întrebat joi, la ieşirea de la CSM, dacă ia în calcul să îşi dea demisia din Parchetul General, el spunând că această problemă va fi rezolvată în 8 iunie, când începe mandatul lui la Curtea Constituţională, printr-o decizie a CSM.

28 mart. 2013, 09:35
Ce spune Morar despre demisia de la Parchetul General. Cât de pregătit este pentru CCR VIDEO

Întrebat de jurnaliştii care îl aşteptau la ieşirea de la Consiliul Superior al Magistraturii, unde a venit pentru şedinţa Plenului CSM, de ce nu ia în calcul să îşi dea demisia din Parchetul General, Morar a răspuns: „Va fi în momentul în care începe mandatul la Curtea Constituţională”, scrie Mediafax.

Daniel Morar a spus că aceasta este o chestiune care va fi discutată şi rezolvată în conformitate cu legea, până în 8 iunie, precizând că până atunci mai este timp.

„Problema va fi rezolvată legal, printr-o decizie a CSM, pentru că ei sunt responsabili de cariera unui magistrat. Ei o să dea o decizie în care să stabilească care este situaţia mea odată cu începerea mandatului la Curtea Constituţională, din 9 iunie. Dar până atunci sunt …”, a mai spus Morar.

Întrebat cum comentează acuzaţiile că nu ar fi pregătit pentru mandatul de la Curtea Constituţională, Daniel Morar a răspuns: „O să vedeţi că sunt pregătit”.

Daniel Morar a mai spus că această schimbare în cariera lui nu este tocmai ce şi-a dorit, dar oamenii mai fac şi schimbări radicale în viaţă.

Probabil şi eu am făcut. Opt ani anticorupţie, alţi 14 ani urmărire penală şi judiciară ca procuror, acum facem o schimbare radicală”, a mai spus Morar.

Preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, a declarat joi că în cazul lui Daniel Morar nu poate fi vorba de incompatibilitate, întrucât mandatul de judecător la Curtea Constituţională nu începe la data decretului de numire, ci la data depunerii jurământului, respectiv 8 iunie 2013.

Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu au fost numiţi judecători la Curtea Constituţională, pe locurile unor judecători ale căror mandate expiră în luna iunie.

CITEŞTE ŞI Ponta: Toţi cei trei numiţi la CCR ar trebui să demisioneze. Nu pot fi şi judecători, şi arbitri

Morar a fost numit în 25 martie de către preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de nouă ani.

În aceeaşi zi, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a prelungit cu şase luni mandatul lui Daniel Morar de prim-adjunct al procurorului general al României, care expira la 2 aprilie.

Premierul i-a mulţumit, miercuri, la începutul şedinţei de guvern, Monei Pivniceru pentru activitatea ca ministru al Justiţiei, amintind că în urma şedinţei ea va demisiona din această funcţie, pentru a elimina orice suspiciune de incompatibilitate cu viitoarea funcţie de judecător la Curtea Constituţională.

Victor Ponta a declarat că i se pare corect ca toţi cei trei noi judecători numiţi la Curtea Constituţională (CC) să îşi depună cât mai curând demisia, pentru a demonstra că sunt deasupra tuturor intereselor politice, neputând fi şi judecători, şi arbitri în acelaşi timp.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Daniel Morar nu este în incompatibilitate cu funcţia deţinută la Parchetul General şi calitatea de membru desemnat la Curtea Constituţională şi că nu înţelege de ce „se bagă” premierul Victor Ponta cu privire la acest subiect.