Ce spune NATO de o intervenţie în estul Ucrainei

NATO nu ia în calcul posibilitatea unei intervenții militare în conflictul din estul Ucrainei, a declarat miercuri ministrul-adjunct al apărării Ucrainei, Igor Dolgov, în timpul reuniunii clubului de discuții 'NATO-Ucraina: diagnosticul unui parteneriat', informează agențiile de presă Unian și RIA Novosti.

17 iun. 2015, 10:54
Ce spune NATO de o intervenţie în estul Ucrainei

Igor Dolgov, fost ambasador al Kievului la NATO, a apreciat că agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei amenință direct securitatea statului ucrainean și constituie o amenințare și o provocare la adresa sistemului mondial de securitate. În opinia sa, evenimentele din Ucraina au consecințe atât pentru NATO și țările europene, cât și pentru sistemul colectiv de securitate.

‘Una dintre primele vizite pe care Arseni Iațeniuk le-a efectuat după numirea sa în funcția de premier a fost tocmai la Bruxelles și la 6 martie 2014 Arseni Iațeniuk a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO. A fost decis de la bun început că situația de criză și agresiunea din Ucraina trebuie, atât din punctul de vedere al NATO, cât și al Kievului, să fie rezolvată prin mijloace politice. Astfel, opțiunea militară pentru NATO și așteptările Ucrainei cu privire la o asemenea opțiune au fost înlăturate de la bun început’, a explicat Dolgov.

În acest context, ministrul-adjunct ucrainean și-a exprimat regretul că Ucraina nu este membră a NATO. ‘De aceea, a spera în continuare că rezultatul agresiunii în Ucraina va fi o intervenție directă a NATO reprezintă așteptări nefondate’, a spus Dolgov.

În opinia sa, de la începutul conflictului din Donbas, sectorul de apărare al Ucrainei nu era pregătit pentru amenințări și din acest motiv forțele militare ucrainene trebuie să fie reformate conform standardelor NATO.