Ce spune prefectul Atănăsoaiei despre intervenţia jandarmilor din zona Universităţii

Jandarmeria a intervenit în forţă fără să ceară acordul prefectului Cristian Atănăsoaiei, acesta arătând că automat forţele de ordine pot risposta atunci când sunt atacate. Solicitarea către prefect pentru dispersarea unei manifestaţii se face doar dacă nu au intervenit incidente violente, informează Mediafax.

15 ian. 2012, 20:42
Ce spune prefectul Atănăsoaiei despre intervenţia jandarmilor din zona Universităţii

Prefectul Capitalei a precizat că atâta timp cât există o situaţie de normalitate, de protest fără violenţă, intervenţia în forţă pentru eliberarea Pieţei Universităţii se aprobă de către prefect doar dacă Jandarmeria solicită acest lucru.

„Nu există solicitare la această oră. Aseară (sâmbătă – n.r.), solicitarea a fost făcută în jurul orei 23.15. Trebuie precizat că dacă jandarmii sunt atacaţi, atunci ei intervin singuri, nu mai au nevoie de aprobarea prefectului. Astăzi, pentru că violenţele au escaladat se aplică un alt alineat al legii şi jandarmii pot să intervină singuri”, a precizat prefectul.

Şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moiese, declara, duminică la prânz, că este o obligaţie a Jandarmeriei restabilirea ordinii publice şi deblocarea căilor de comunicaţie.

Acesta a menţionat că acţiunea de sâmbătă noapte de evacuare a Pieţei Universităţii a fost declanşată după obţinerea aprobării din partea prefectului Capitalei, în baza Legii 61/1991, unde există o prevedere care permite acest lucru când sunt violenţe sau sunt blocate artere de comunicaţie.

Pe Bulevardul I.C. Brătianu, care leagă Piaţa Universităţii de Piaţa Unirii, au avut loc ciocniri violente între manifestanţi şi jandarmii care au intervenit pentru menţinerea ordinii.

Manifestanţii au aruncat în forţele de ordine cu pietre şi cu petarde fumigene, fiind sparte geamurile de la maşinile jandarmilor.

Pietre, sticle sparte, garduri rupte, resturi de la torţe şi de la tuburile de gaze lacrimogene blochează drumul dintre Universitate şi Unirii, pe Bulevardul I.C. Brătianu. Zona de lângă magazinul Cocor, unde manifestanţii au incendiat suporturi de plastic şi lemne, este afectată pe o rază de câţiva metri.

Manifestanţii violenţi care au plecat din faţa Palatului Şuţu au dat foc la diverse obiecte când au ajuns în Piaţa Unirii şi au aruncat cu pietre şi cu petarde fumigene. Traficul rutier a fost blocat în zona magazinului Unirea.