Ce spune un reputat medic despre purtarea GHIOZDANULUI şi ce recomandări face

Prof. univ. dr. Gheorghe Burnei spune că purtarea unui ghiozdan greu nu conduce la apariția scoliozei, dar poate să afecteze coloana vertebrală.
Iulian Tudor
11 ian. 2016, 11:18
Ce spune un reputat medic despre purtarea GHIOZDANULUI şi ce recomandări face

Prof. univ. dr. Gheorghe Burnei a precizat că, în ultimii ani, s-a constatat o creștere a numărului de cazuri de scolioză.

„Niciodată ghiozdanul nu induce apariția unei scolioze congenitale. El poate să favorizeze, atunci când este purtat pe un singur umăr, mai ales pe umărul căzut puțin mai jos. Această favorizare apare numai în momentul în care durata de purtare a ghiozdanului pe umărul dispus mai jos se perpetuează o perioadă îndelungată de timp. Să înlăturăm această suspiciune. Este bine ca părinții să știe, dar nu este adevărat că acest ghiozdan poate duce la apariția scoliozei. Este bine ca ghiozdanul să fie purtat ca un troler, fie tras, fie împins”, a afirmat prof. univ. dr. Gheorghe Burnei pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, procentul de reușită a operațiilor de scolioză este de aproximativ 80%, în multe dintre cazuri cei operați putând să revină la o viață normală.

„Procentul de reușită a intervențiilor, atât la mine cât și la ceilalți colegi din străinătate, este de 78 — 80%. Aceasta înseamnă că, dacă în urma unei intervenții operatorii s-a reușit să se corecteze măcar 5 — 10% din capacitățile cu defecte ale pacientului, înseamnă că rezultatul este satisfăcător și poate fi bun sau chiar foarte bun. Avem cazuri care au revenit la o viață normală și deplasarea pe stradă, după un an, arată că ei trăiesc în condiții normale„, a spus Burnei.

CITEŞTE ŞI Începe ŞCOALA! Problemele pe care le cauzează ghiozdanul şi cum le poţi preveni

El a menționat că incidența scoliozei la fete este mai mare decât la băieți și din cauza unui tonus muscular scăzut sau a unei „laxități” crescute a articulațiilor, în general cele de la coloana vertebrală.

„Incidența (bolii — n.r.) la fete este superpozabilă pe apariția unui tonus scăzut pe sistemul muscular sau laxitate crescută la nivelul articulațiilor în general și articulațiilor de la coloana vertebrală. (…) Toate aceste lucruri pot constitui factori ce pot să fie incriminați în cauzalitatea acestei afecțiuni”, a explicat profesorul universitar doctor.

Medicul și-a exprimat speranța ca, până la sfârșitul anului, să fie realizată o statistică privind incidența scoliozei la nivel național. El a reamintit că, în octombrie 2015, a fost implementat un program național pentru scolioză.

„La noi în țară nu se cunoaște această incidență, însă din octombrie anul trecut s-a instituit un program național cu Centrul la Spitalul „Marie Curie” care analizează incidența scoliozei anual, atât a scoliozelor care survin la preșcolari, cât și a celor care survin după vârsta de 7 ani. Am instituit acest program de depistare precoce a scoliozelor la copii și adolescenți. (…) Sperăm ca, într-un an și după aceea și anii care vin, să aflăm incidența acestei afecțiuni și în funcție de aceasta să luăm măsurile corespunzătoare. (…) Sperăm ca, până la finalul anului, să aveam o statistică completă și în funcție de aceasta și Ministerul Sănătății să se orienteze și să dirijeze fondurile, în așa fel încât toți acești copii să beneficieze la momentul oportun de tratamente necesare: kinetoterapie, corsete și intervenții operatorii”, a mai spus Burnei.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Alertă la nivel european: fenomenul care se răspândește rapid în fiecare colț al continentului. Situația în România
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Ce înseamnă pentru români faptul că EURO a trecut de 5 lei? Eşti afectat mai mult decât ai crede
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Cele mai fericite orașe din Europa. Topul locurilor de vis
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Vine o schimbare totală. Nicușor Dan face un anunț major. La asta nu se mai aștepta nimeni
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele