Ce sumă cred românii că le-ar asigura un trai confortabil: „Până și mâncarea e mai scumpă ca în Spania și Italia”

Românii plecați în străinătate să se realizeze financiar se gândesc tot mai des să se întoarcă acasă, dar, de cele mai multe ori nu o fac pentru că se tem că nu vor reuși să se descurce cu banii în România.

02 mai 2024, 16:52
Ce sumă cred românii că le-ar asigura un trai confortabil: „Până și mâncarea e mai scumpă ca în Spania și Italia”
De câți bani cred românii că au nevoie pentru un trai decent

Românii vor să se întoarcă acasă, dar se tem că nu au suficienți bani. Un român care și-ar dori să lase Spania și să se întoarcă în țară a întrebat pe rețelele sociale ce venit ar trebui să aibă pentru un trai decent.

„Trăiesc aici de opt ani și cred că a sosit momentul să mă întorc acasă. Au fost ani în care am muncit pe brânci împreună cu soția, copiii au crescut, iar în Spania se trăiește tot mai greu. N-a fost niciodată un paradis aici, dar parcă de când sunt socialiștii la putere și pun șaua pe oameni e tot mai greu pentru spaniolul de rând. Prețuri mari, taxe mari, inflație. Însă soția se teme că în România va fi și mai greu, deși de câte ori am venit acasă și am fost prin magazine am văzut că la noi e mai scump ca în Spania. De câți bani am avea oare nevoie pentru un trai decent în țară?”, a întrebat el.

Citește și: Distracție și voie bună în Vama Veche, de 1 Mai. Shaorma, muzică și gunoi la malul mării. Românii au plecat dis de dimineață, dar și-au uitat bunul simț pe plajă

Răspunsurile primite au fost diverse. Unii au spus că în România se poate trăi decent și au dat mai multe sume ca exemplu, alții i-au recomandat să rămână în Spania. Alții i-au amintit că și Spania este o țară săracă, așa cum arată și statisticile Eurostat.

Am fost în Spania doar ca turist, dar am mai intrat în supermarketuri și am văzut ca la fel ca în Italia au mâncare mai ieftină ca în România. Salariile sunt clar mai mari în Spania ca la noi, deci oricum ai lua-o nu cred că e o idee bună să te întorci acasă. Rezumând, până și mâncarea e mai scumpă ca în Spania și Italia, gândește-te bine”, i-a spus cineva.

„Bineînțeles că România e mai scumpă ca Spania, iar aici totul e impredictibil. Aici toate partidele își urmăresc interesul, iar la noi ori că va ieși PSD, PNL sau USR ori AUR, toți sunt o apă și un pământ, niște demagogi cărora nu le pasă deloc de oameni. E sărăcie lucie, cred că știi bine. Sigur că nici Spania nu e o țară bogată, dar parcă totuși…”, l-a completat altul.

Altcineva a spus că în România se poate trăi decent cu 700-800 de euro, cu o condiție.

„În România încă se poate trăi rezonabil dacă ai 700-800 de euro salariu, dar cu o condiție. Să nu fie în București, Cluj, Brașov sau alte orașe mari unde sunt prețuri mari. Și să nu plătești chirie, să fii proprietar. Dacă aveți o casă aici, merită să vă întoarceți”, a fost altă opinie.

Altcineva a nuanțat: „Spaniolii au salarii mai mari și prețuri mai mici, dar să te gândești și cât dai acolo pe chirie și că ești departe de cei dragi. Așa că depinde ce alegi: să fii acasă, alături de cei dragi, sau să trăiești printre străini. Acasă probabil că vei câștiga mai puțin, mâncarea te va costa mai mult, dar eu aș zice că merită.”

Au fost și alte cazuri de români care s-au întors acasă de câțiva ani.

„Ne-am întors acasă de trei ani, nu e cu nimic mai rău ca în Spania. În Spania luam 2.000 de euro în construcții, aici iau 2.500 de euro. Lucrez la fel de mult, câștig chiar mai bine aici, așa că pentru mine a fost un avantaj”, a mărturisit alt internaut.

„În România te descurci oriunde și cu 5.000 de lei dacă nu ai cheltuieli mari și dacă ai unde locui. Sigur că nu vei trăi ca un prinț, dar nici în Spania nu e mare boierie”, a fost altă opinie.

Citește și: Ce sume alocă românii pentru cadourile de Paște și ce aleg să cumpere pentru familie. SONDAJ

„În Spania e la fel de multă sărăcie ca în România. România, Bulgaria, Grecia, Portugalia și Spania sunt printre cele mai sărace țări. Dacă nu ești leneș și ești dispus să muncești, vei trăi rezonabil aici”, i-a spus altul.

„Dacă trăiești într-un oraș în sudul Spaniei, undeva pe malul mării, e o experiență. Dacă trăiești într-un oraș murdar și suprapopulat cum e Madrid sau Barcelona, parcă nu prea merită. Dar depinde mult unde stai și în țară. Că dacă stai într-o localitate săracă din Moldova unde nu există slujbe sau sunt foarte prost plătite nu te vei descurca”, a fost alt mesaj.

Potrivit cifrelor oficiale, românii sunt cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială din UE, arată datele Eurostat. Practic, românii ar fi mai săraci și decât bulgarii.

În rândul statelor membre ale UE, cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială se înregistra în 2022 în România (34,4%), Bulgaria (32,2%), Grecia şi Spania (ambele cu 26%). Pe de altă parte, cele mai mici ponderi se înregistrau în Cehia (11,8%), Slovenia (13%) şi Polonia (16%).

Mai mult, românii ar fi cei mai prost plătiți pe ora de muncă în UE, după bulgari. Costul mediu orar în UE a fost de 31,80 de euro în 2023, în timp ce în România a fost de 11 euro/oră.