Ce sunt aritmiile cardiace şi de ce apar

Celulele musculare ale inimii sunt stimulate de impulsuri electrice și, drept urmare, se contractă într-un mod uniform și regulat. Dacă acest balans extrem de bine echilibrat se strică, apar problemele.
Alina Costache
30 mai 2017, 15:23
Ce sunt aritmiile cardiace şi de ce apar

Aritmiile cardiace reprezintă ritmuri anormale ale inimii şi se împart în bradiaritmii şi tahiaritmii.

BRADIARITMIILE se datorează degenerării țesutului normal de conducere electrică al inimii, cu încetinirea s au chiar într eruperea completă a activității uneia sau a mai multor componente ale sale. TAHIARITMIILE se datorează apariției unor zone anormale la nivelul inimii ce pot descarcă automat impulsuri sau crează veritabile circuite electrice anormale. Acestea duc la apariția de bătăi cardiace suplimentare – extrasistole – s au chiar la înlocuirea completă a ritmului normal – tahicardii. Bradiaritmiile se împart în anomalii ale nodului sinoatrial – boală de nod sinusal și tulburări ale c onducerii impulsurilor electric e de la atrii la ventricul – blocurile de conducere atrioventriculare, scrie doctorulzilei.ro.

Semne și simptome

Aritmiile cardiace se pot manifestă variat de la persoană la persoană, uneori fiind complet asimptomatice (pacientul este în aritmie fără să simtă nimic), alteori ducând la pierderea completă a conștienței sau chiar la moarte subită cardiacă, explică dr. Radu Vătășescu. Printre cele mai frecvente acuze ale pacienților cu aritmii se numără: palpitațiile/bătăile rapide, puternice în piept sau în gât, amețeli, stări lipotimice (senzație de slăbiciune, „leșin”), durere sau disconfort toracic, greutate la respirație (dispnee), angoasă, oboseală, tremur.

Cum se tratează

Tratamentul tahiaritmiilor cardiace poate fi țintit către vindec area acestora – prin ablație transcateter, sau poate urmări controlul simptomelor și al complicațiilor prin utiliz area unor medicamente (antiaritmice, anticoagulante etc).

MEDICAMENTE. Pot avea reacții adverse importante și administrarea lor este recomandată strict de către medicul specialist cardiolog / aritmolog. Pentru unele aritmii amenințătoare de viață, este indicat în unele c azuri implantul unui defibrilator cardiac.

DEFIBRILATOARELE cardiace sunt dispozitive utilizate pentru tratamentul tahiaritmiilor ventriculare cu risc vital – adică ale situațiilor cu stop sau risc de stop cardiac tahiaritmic. Ele au, totodată, și funcție de stimulator c ardiac, în situația unor fr ecvențe cardiace prea scăzute.

ABLAȚIA transcateter este o procedură minim invazivă care poate vindeca multe tipuri de aritmii. Pentru a elimina aritmiile cardiace prin ablație, niște fire speciale (numit e catetere) sunt avansate în interiorul inimii prin interiorul vaselor de sânge (vene sau artere), sub control radiologic, cu ajutorul cărora se distrug (cauterizează) prin aplicații de radiofrecvență mici zone de țesut, suspectate a avea rolul esențial în formarea sau menținerea aritmiilor cardiace. Există și alte forme de a distruge zonele implicate în aritmii, de exemplu prin înghețare (criobalon în care se introduce nitrogen lichid). Procedurile ablative au o rată de succes ridicată, ajungând chiar la 95% la unele proceduri, o recuperare postprocedurală rapidă și o rată mică de complicații, majoritatea benigne. Foarte rar, însă, acestea pot fi severe.

Tratamentul bradiaritmiilor cardiace necesită o evaluare completă de către un medic cardiolog / aritmolog, care poate stabili indicația de implant de stimulator cardiac. Acest dispozitiv este format dintr-un generator de impulsuri și din sonde de stimulare. El analizează ritmul spontan al inimii și generează impulsuri electrice pentru a-l corecta. Implantul de stimulator cardiac este o procedura minim invazivă, efectuată sub anestezie locală. Presupune o incizie mică anterior de mușchiul pectoral, necesară pentru introducerea generatorului la nivel subcutan, iar sondele de stimulare sunt plasate la nivelul cavităților inimii prin intermediul sistemului venos, sub ghidaj radiologic. Recuperarea este rapidă, cu externare de obicei în ziua următoare implantului.

Citeşte şi Peste 15.000 de copii şi adolescenţi sub 18 ani din România au malformaţii cardiace

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
O insulă din Asia a fost numită cea mai pitorească din lume. Este o destinație de vacanță fabuloasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a recunoscut totul: „Sunt dependent de fiole!”
Fanatik.ro
Habemus Dan! Nicușor Dan este noul președinte al României după numărarea a 100% din voturi: 53,60 – 46,40! Rezultate finale, date oficiale BEC alegeri prezidențiale 2025, turul 2
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu: Se termină! Lovitură după ce George Simion a pierdut alegerile
Playtech.ro
Județul în care Nicușor Dan a obținut un scor record, de peste 90%. Rezultatul este unul fără precedent
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Vladimir Putin extinde una dintre cele mai controversate baze de testare a rachetelor nucleare din epoca post-sovietică
wowbiz.ro
Soția lui Bursucu’, implicată într-un accident grav în Constanța! Informații de ultim moment
Spynews
Cine este Johannes Pietsch, câștigătorul Eurovision 2025. Austriacul este cunoscut după numele de J.J și are 24 de ani
Spynews
Soția lui Bursucu a făcut accident cu mașina în Constanța! Au fost găsite trei victime, dintre care două încarcerate | FOTO
Evz.ro
Toată România, sub avertizare meteo. Furtuni puternice și răcire accentuată
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
kanald.ro
Pensiile pe luna iunie, livrate cu întârziere. Vești proaste pentru 2.500.000 de pensionari
Cancan.ro
George Simion, PRIMELE declarații după ce a pierdut în fața lui Nicușor Dan: 'Am fost singuri împotriva tuturor'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marea artistă pe care România a pierdut-o. A câștigat cele mai mari premii mondiale. Nimeni n-o va înlocui
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
stirilekanald.ro
VIDEO "Blackout România" Diana Șoșoacă, prima reacție după ce Nicușor Dan a câștigat alegerile
A murit cel mai sărac președinte din lume! A trăit într-o casă modestă, după ce și-a donat aproape tot salariul prezidențial
MediaFlux
Prima reacție din Rusia privind alegerile din România! Anunț de la Moscova
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul virează bani pe 20 mai. Cine sunt românii care primesc ajutoare