Ce telefoane vor fi INTERZISE în România din 2020. Comercianţii care le vând riscă amenzi de până la 100.000 de lei

Publicat: Miercuri, 03 Iulie 2019 15:25 // Actualizat: Miercuri, 03 Iulie 2019 15:25 // Sursa: romaniatv.net

Începând din iunie 2020, telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele mobile nu vor mai putea fi comercializate în România, ca urmare a publicării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 46/2019 în Monitorul Oficial. Actul normativ reglementează aplicarea unor amenzi usturătoare comercianţilor care nu se conformează legii.

Foto: alba24.ro

Ordonanţa se referă la operarea Sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă „RO-ALERT" şi prevede amenzi de până la 100.000 de lei pentru comercianţii care vor vinde telefoane care nu sunt compatibile cu acest sistem, scrie alba24.ro.

Citeşte şi Sistemul RO-Alert: Mesajele de alertă sunt de interes public, gratuite şi au prioritate faţă de traficul de voce şi date

„(1) Operatorii economici care comercializează telefoane mobile au obligaţia de a furniza şi a menţine atât pe paginile web proprii, cât şi la punctele de vânzare, pentru telefoanele mobile comercializate, informaţii privind:

a) capabilităţile de recepţionare a mesajelor RO-ALERT;

b) modalităţile de activare a acestor facilităţi pentru fiecare tip de telefon mobil comercializat.

(2) Informaţiile prevăzute la alin. (1) se transmit şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale în vederea publicării în portalul web RO-ALERT", se arată în OUG.

Potrivit documentului, telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepţionării mesajelor RO-ALERT în toate reţelele publice mobile de comunicaţii electronice nu pot fi comercializate pe teritoriul României.

Amenzile pentru nerespectarea acestei prevederi sunt cuprinse între 35.000 lei şi 75.000 lei. Dacă vor ignora în mod repetat interdicţia, amenzile vor fi cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei. Sancţiunile vor putea fi aplicate de inspectorii Protecţiei Consumatorilor.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale este responsabil de implementarea măsurilor tehnice necesare pentru buna funcţionare a Sistemului RO-ALERT, precum şi a măsurilor tehnice de securitate cibernetică. Mesajele RO-ALERT vor fi transmise prin intermediul reţelelor publice mobile de comunicaţii electronice către telefoanele mobile conectate la aceste reţele şi aflate în zona vizată de manifestarea situaţiei de urgenţă.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
RO ALERT sistem RO ALERT telefoane compatibile sistem ro alert
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8433
RON
16 Jul
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H