Ce trebuie făcut în caz de incendiu: sfatul unui expert în supraviețuire

Incendiile sunt una dintre cele mai frecvente urgențe din zonele metropolitane. Adesea se întâmplă din cauze banale, cum ar fi vina unei persoane care a uitat, de exemplu, să stingă o țigară. Expertul în supraviețuire Oleg Gegelski ne sfătuieşte cum să supraviețuim unui incendiu.

04 iun. 2022, 16:20
Ce trebuie făcut în caz de incendiu: sfatul unui expert în supraviețuire

Cel mai adesea, locuitorii marilor orașelor își asigură locuințele împotriva inundațiilor, iar pe locul doi în topul asigurărilor se află incendiul. Incendiul izbucnește din cauza unui cablaj defect, a unei țigări nestinse sau focul poate veni în casa ta de la un arbore sau din cauza acțiunilor intrușilor. Ca întotdeauna, în cazul unui incendiu, nu intrați în panică și încercați să părăsiți locul.

Dacă nu știți ce se află în spatele ușii, deschideți-o cu piciorul sau cu o cârpă umedă. Altfel, riscaţi să vă ardeţi. De asemenea, este mai bine să vă acoperiți gura cu o cârpă umedă. Acest lucru vă va crește șansele de a nu vă pierde cunoștința atunci când încercaţi să părăsiţi o casă în flăcări. Cu toate acestea, este important să înțelegeți că o cârpă umedă nu vă va scuti de otrăvirea cu substanţe chimice.

Cârpa oferă puțină protecție căilor respiratorii, împotriva particulelor mari, cum ar fi praful sau funinginea. Totuşi, nu poate oferi protecţie împotriva compușilor chimicide ordinul micronilor care sunt conținuţi în fum. Prin urmare, nu trebuie să contați pe o cârpă pentru a vă salva de la inhalarea de substanțe toxice”, a explicat expertul Oleg Gegelski.

Citeşte şi Fost pompier voluntar, erou în incendiul de la Colectiv, arestat pentru corupţie. A fost prins în flagrant când primea şpagă

Este recomandat să te deplaseze printr-o clădire plină de fum, cât mai aplecat cu putinţă, cât mai aproape de nivelul podelei, pe cât posibil sub nivelul fumului. Aerul proaspăt şi respirabil va fi cât mai aproape de podea. Lasă-te pe coate şi genunchi şi deplasează-te spre cea mai apropiată ieşire de urgenţă. Oxigenul este mai greu decât fumul, astfel încât aerul economisitor într-un foc este mai aproape de podea. Părăsiți zona de pericol cât mai curând posibil, deoarece incendiul va deteriora în curând clădirea.

Pericolul este mai ales mare dacă fumul are acea culoare întunecată. În acest caz, poate provoca mult mai multe daune corpului. Atenţie, fumul obișnuit poate ucide o persoană în câteva secunde. „Chiar și fumul incolor poate fi mortal. O singură respirație este suficientă pentru a avea loc un spasm al sistemului muscular al tractului respirator”, aminteşte Oleg Pavlovic. Dacă o persoană intră în fum gros, o cârpă umedă nu o va mai ajuta. Va lăsa să treacă praful, funinginea și substanțele toxice.

Atenţie, nu încercați să deschideţi geamu, curent de aer care va intra nu va face decât să mărească dimensiunea zonei capturate de foc.

Citeşte şi Eugen Iancu, tatăl unui tânăr de 22 de ani mort la Colectiv, cere anchetarea lui Raed Arafat. „După incendiu, timp de cinci zile a fost refuzat transferul în străinătate. Oamenii ăştia trebuie să răspundă” | EXCLUSIV