Ce trebuie obligatoriu să ai pe masa din Ajunul Crăciunului dacă vrei să ai noroc! Trebuie neapărat să mănânci aceste alimente

Crăciunul este una dintre cele mai așteptate sărbători din an. Atât cei mici, cât și cei mari se bucură de aceste momente magice, în care familia și iubirea sunt cele mai importante lucruri. Mai multe de atât, aceste clipe de sărbătoare stau și sub semnul unor tradiții străvechi. Una dintre ele se referă la alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masa din Ajunul Crăciunului.

23 dec. 2023, 20:29
Ce trebuie obligatoriu să ai pe masa din Ajunul Crăciunului dacă vrei să ai noroc! Trebuie neapărat să mănânci aceste alimente
Ce trebuie obligatoriu să ai pe masa din Ajunul Crăciunului dacă vrei să ai noroc! Trebuie neapărat să mănânci aceste alimente

Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masa din Ajunul Crăciunului. Acest moment ocupă un loc deosebit printre sărbătorile anului, fiind asociat cu numeroase tradiții și obiceiuri ce au menirea de a aduce prosperitate, abundență, sănătate și fericire în viața noastră. De această dată, ne concentrăm asupra serii de Ajun a Crăciunului și asupra unei credințe legate de această noapte magică de 24 decembrie.

Citește și: Restricţii de circulaţie în perioada Crăciunului. Atenţionare pentru şoferii care pleacă la drum

Cu toții suntem conștienți că există anumite alimente considerate magice în timpul marilor sărbători ale anului. Potrivit tradiției populare, consumate în intervale specifice, se crede că aceste alimente aduc sănătate și prosperitate.

Se spune că consumul de mere în seara de Ajun a Crăciunului aduce noroc și sănătate pentru întregul an care urmează să înceapă. În perioada apropiată de nașterea Domnului, mărul capătă valențe magice și devine o „magie” a bunăstării și a binelui. Potrivit cercetătorilor etnologici, mărul îndeplinește un rol de mediere între om și divinitate.

„Dintre toate speciile vegetale este evident că mărul, alături de brad, apare încărcat cu funcţii magice, menite ‚să rezolve’ ori ‚să ajute’ la depăşirea anumitor stări şi, în general, să promoveze binele. Prin capacitatea sa de regenerare, de reînnoire şi de rodire periodică, mărul ocupă un important loc în economia sacrului. Poate fi socotit printre arborii care au rol de mediere între om şi divinitate, alături de brad şi stejar, fiind pom sacru şi consacrat, dominând peisajul paradiziac, fiind arbore cosmic, al vieţii şi al recompensei divine” – explică cercetătorul în etnologie Romulus Antonescu în lucrarea “Dicționar de simboluri și credințe tradiționale românești”.

Tot despre măr, în tradiția populară se mai spune că poate aduce și necazuri, dar și că poate influența starea vremii: „Mărul este pomul Sfântului Prooroc Ilie, de aceea mere noi nu se mănâncă până în ziua în care este prăznuit sfântul (20 iulie), nici nu se scutură merele, nu se azvârle cu mere în sus, pentru ca grindina să nu bată merele. Nici nu se bat merele unele de altele, fiindcă se pot stârni furtuni mari, cu tunete, fulgere şi grindină. Scuturarea merelor în ziua de Sântilie este de bun augur pentru belşugul general al familiei, iar, dacă din unii copaci cad fie şi numai două mere, este bine să fie chemaţi copii şi să le fie oferite ca pomană. Se crede că, pentru a avea noroc, este bine să se înghită în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, câte un sâmbure de măr.  În ziua de Paşte, fetele trebuie să se spele cu merişor ras şi cu un ban de argint, introduse într-un vas cu apă, pentru ca tenul să fie alb şi rumen peste an” – a mai precizat etnologul.

Citește și: Ajunul Crăciunului 2023. Tradiţii şi superstiţii. Cum să „citești” în mere ca să afli cum vei sta cu sănătatea în anul care va veni