Ce trebuie să faci atunci când găseşti un pui de pasăre căzut din copac FOTO

Majoritatea oamenilor a întâlnit pui de pasăre căzuţi din copac. Cei mai sufletişti i-au luat acasă, alţii i-au dus la veterinar, în timp ce unii cred că nu este bine să pui mâna pe un pui, pentru că mămica lui nu se va mai atinge de el, simţind mirosul de om. Iată ce ne sfătuieşte Asociaţia Ornitologică Română să facem atunci când găsim un pui de pasăre.

06 iun. 2013, 05:40
Ce trebuie să faci atunci când găseşti un pui de pasăre căzut din copac FOTO

De cele mai multe ori este mai bine să nu vă amestecaţi şi să lăsaţi lucrurile aşa cum sunt, mai ales dacă puiul găsit este într-o fază mai înaintată de dezvoltare – are pene în creştere. Părinţii puiului fac o treabă mai bună decât ar putea face orice om care adoptă un pui de pasăre sălbatică. În cazurile în care puiul este sănătos, cel mai bun lucru pe care puteţi să îl faceţi este să îl puneţi într-un loc ferit, pe creanga unui copac din imediata apropiere a locului unde l-aţi găsit sau într-o tufă, pentru a-l feri de eventualele atacuri ale câinilor sau pisicilor, mai ales dacă sunteţi în mediu rural sau urban. După ce vă retrageţi, aşteptaţi un timp, de regulă puiul va cere hrană şi părinţii i-o vor aduce”, spune Asociaţia Ornitologică Română.

Dacă optaţi să îl luaţi acasă, trebuie să fiţi conştient că un pui golaş, fără pene, trebuie hrănit la fiecare 15 sau 20 de minute, de la răsăritul soarelui şi până la ora 22. Mai mult, pentru a vă asigura că supravieţuieşte, trebuie să aveţi cunoştinţe temeinice asupra păsărilor.

Când găsiţi un pui de pasăre trebuie să ţineţi cont de starea în care se afla micuţul.

Dacă pasărea este parţial sau complet acoperită de penaj, este probabil să nici nu aibă nevoie de ajutorul dumneavoastră. Dacă nu este rănită, pasărea trebuie lăsată acolo unde se află. Dacă vreţi să o ajutaţi, însă, puteţi să îndepărtaţi pisicile, câinii şi copiii curioşi care ar putea să rănească puiul şi care pot împiedica părinţii să vină să o hrănească. În mod alternativ, puteţi să îl aşezaţi pe o creangă mai înaltă, mai ales dacă se află în pericol iminent din cauza câinilor sau a pisicilor.

Dacă aţi găsit pui de pasăre cu puf şi pene mici, pui care au căzut din cuib, atunci încercaţi să îi puneţi înapoi în cuib. Societatea Ornitologică ne atrage atenţia, însă, că astfel de incidente se întâmpă des în natură şi că mortalitatea puilor de păsări sălbatice este în mod natural ridicată, mai ales la anumite specii. Dacă nu reuşiţi să localizaţi cuibul, cereţi ajutor specializat.

Dacă aţi găsit un cuib care a căzut din copac, puneţi cuibul înapoi în copac, cu pui cu tot. Nu este adevărat că păsările îşi abandonează puii, dacă aceştia au fost atinşi de un om, precizează Societatea Ornitologică. Dacă nu găsiţi locul în care se afla cuibul sau dacă este prea periculos să urcaţi în copac, puneţi puiul sau puii într-un loc în care părinţii îi pot găsi, dar astfel încât să nu poată ajunge pisicile la ei.

În cazul în care cuibul lor este deteriorat, puteţi să îl înlocuiţi cu un  un coşuleţ de plastic sau un container în aceeaşi formă, în care să puneţi bucatele de şerveţele de hârtie. Nu folosiţi cârpe de bumbac, acestea se încurcă în degetele de la picioarele păsărilor. Fixaţi cuibul cu sârmă sau cu ajutorul unor cuie bătute în copacul din care a căzut sau în arbustul unde se afla. Următorul pas este plasarea puilor în cuib. Aceştia trebuie să fie mereu aşezaţi cu picioarele strânse sub corp, respectiv aveţi grijă că puii să nu fie expuşi la soare. La scurt timp vor sosi părinţii şi îşi vor hrăni puii în containerul în care i-aţi amplasat, ca şi cum ar fi fost cuibul lor.

Dacă părinţii nu găsesc noul cuib nici după două ore de la plasarea acestuia în copac sau dacă sunteţi siguri că mama puilor a murit, atunci este cazul să apelaţi la sfaturile specialiştilor, însă nu luaţi puii din cuib până nu va consultaţi cu aceştia.

Puteţi să apelaţi la specialişti şi dacă pasărea este rănită sau bolnavă.

În timpul în care aşteptaţi ajutor, luaţi pasărea în mâini, dar purtaţi mănuşi în permanenţă, ne spun specialiştii de la Societatea Ornitologică. Plasaţi-o într-o cutie de carton bine ventilată, acoperită. Dacă nu aveţi o cutie de carton, folosiţi o plasă de hârtie. Puneţi şerveţele de hârtie pe fundul cutiei sau al plasei. Ţineţi puiul la cald, ferit de zgomot, într-un loc întunecat. Dacă păsării îi este frig, amplasaţi cutia în apropierea unei surse de căldura, dar să nu fie excesivă. Feriţi-o de foc şi de temperaturi extrem de ridicate. De asemenea, puteţi umple o sticlă de plastic cu apă caldă şi să o plasaţi alături de pasăre în cutie. Înveliţi sticlă într-o cârpă, să nu frigă pasărea. Asiguraţi-va că sticlă nu are scurgeri pe la capac, altfel pasărea se va udă şi va suferi de frig.

Experţii de la Societatea Ornitologică ne atenţionează să nu oferim lichide păsării, întrucât ele îşi procură o mare parte din lichide chiar din hrana pe care o consumă, astfel încât nu au nevoie să înghită lichide foarte des. Dacă este deshidratată, poate fi periculos să încercaţi să îi turnaţi apă în cioc deoarece se poate sufoca foarte uşor.

Nici hrană să nu îi oferiţi păsării, până nu ştiţi ce specie este şi care este dietă ei, deoarece le veţi face mai mult rău dacă le veţi oferi pâine sau altă hrană decât cea specifică.

Spălaţi-vă pe mâini cu apă caldă şi săpun de fiecare dată când aţi atins pasărea cu palmele. Spălaţi toate obiectele cu care pasărea a luat contact – haină, prosop etc, pentru a preveni răspândirea de boli sau de paraziţi pe dumneavoastră sau pe animalele de companie pe care le aveţi.

Specialiştii de la Societatea Ornitologică Romană va pot da sfaturi şi pot furniza ajutor pentru reabilitarea puilor. În cele mai multe cazuri este vorba de situaţii în care păsările se află în mod natural – pui incapabili încă de zbor, ieşiţi din cuib.