Ce trebuie să faci ca să plăteşti un impozit mai mic pe locuinţă. Cum s-a schimbat legea

Pentru a beneficia de reducerea procentuală a impozitelor pe clădiri și terenuri conform proiectului de lege adoptat de Senat, persoanele fizice trebuie să îndeplinească mai multe condiții, dintre care cea principală este să facă dovada a cel puțin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic.

16 mart. 2024, 19:45
Ce trebuie să faci ca să plăteşti un impozit mai mic pe locuinţă. Cum s-a schimbat legea
Ce trebuie să faci ca să plăteşti un impozit mai mic pe locuinţă. Cum s-a schimbat legea

Ce trebuie să faci ca să plăteşti un impozit mai mic pe locuinţă. Reducerea respectivă poate fi cumulată cu bonificația de 10% acordată pentru plata anticipată până la data de 31 martie a fiecărui an. De asemenea, consiliile locale pot hotărî acordarea acestei reduceri pentru persoanele fizice care dețin o clădire sau un teren în proprietate în România și care îndeplinesc condițiile stabilite în proiectul de lege.

Citeşte şi: Taxe și impozite 2024. Românii care nu plătesc impozit pe casă și mașină

Procedurile trebuie să fie realizată în conformitate cu prevederile Legii 282/2005. Proiectul de lege arată că reducerea se poate cumula cu bonificaţia acordată în condiţiile art. 462 alin. 2 şi se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat.

„Consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe teren pentru persoane fizice care au în proprietate un teren situat în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic”, se arată în proiect.

Citeşte şi: Taxe și impozite majorate pentru români. Ultima zi de plată pentru a beneficia de bonificația de 10%

Inițiativa legislativă a fost adoptată de Senat, iar Camera Deputaților va fi forul decizional în acest caz. Este important de menționat că reducerea sau scutirea de la plata impozitului se aplică începând cu prima zi a anului următor celui în care sunt depuse documentele justificative.