Ce trebuie să faci ca să primeşti ajutor de la stat pentru facturi mai mici la iarnă. Fost ministru al Energiei: „E o procedură foarte birocratică, grea pentru oameni”

Luni, 1 noiembrie, au intrat în vigoare măsurile luate de stat pentru ca românii să plătească facturi mai mici la electricitate şi gaze în iarna aceasta.

01 nov. 2021, 17:13
Ce trebuie să faci ca să primeşti ajutor de la stat pentru facturi mai mici la iarnă. Fost ministru al Energiei: „E o procedură foarte birocratică, grea pentru oameni”

Ajutor de la stat pentru facturi mai mici în această iarnă.  Începând de la 1 noiembrie, românii vor beneficia de o serie de măsuri luate de autorităţi pentru ca facturile să fie mai mici în iarna aceasta. Printre măsurile care au intrat în vigoare luni se numără compensarea facturilor la energie şi gaze, legea consumatorului vulnerabil şi plafonarea preţurilor.

Ajutor de la stat pentru facturi mai mici. Răzvan Nicolescu: E o procedură foarte grea pentru oamenii care au nevoie de acest ajutor

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, a explicat că pentru a beneficia de ajutorul de încălzire trebuie pregătit un dosar stufos, fiind necesară completarea unui formular de 14 pagini.

„Da, e procedură foarte birocratică şi foarte grea pentru oamenii care au nevoie de acest ajutor şi care trebuie să completeze atât de multe chestionare. Vom vedea câţi dintre ei vor reuşi să le completeze. Ar fi fost o variantă în care nu e atât de multă birocraţie. Nu ştiu de ce au introdus atât de multe lucruri, dacă chiar toate sunt necesare, dar mi se par greu de completat aceste chestionare, dar asta cred că e ultima problemă.

Varianta bună de ajutorare a oamenilor ar trebui să îi ajute prin acordarea unor bonuri, pe care ar trebui să le folosească şi pentru achiziţia de energie electrică, de gaz natural şi dacă vor să îşi schimbe electrocasnicele. Ar trebui făcut altfel din punctul meu de vedere. Eu aş fi dat nişte bonuri valorice dacă aş fi decis, care să funcţioneze cum sunt bonurile de masă”, a spus Răzvan Nicolescu, potrivit Antena 3.

Cei care îşi încălzesc locuinţele folosind energie electrică vor primi de la stat 500 de lei, cei care folosesc gaze 250 de lei, iar cei care folosesc lemne vor primi 320 de lei.

Pentru a beneficia de aceste ajutoare trebuie să vă încadraţi într-o limită de venit de 1.386 de lei de persoană în cazul familiilor şi 2.053 de lei în cazul persoanelor singure. Doar cei cu venituri de sub 200 de lei primesc aceste ajutoare integral.

Citeşte şi Ajutor încălzire locuinţă 2021. Cei care au maşină sau bani la bancă nu pot beneficia de sprijinul oferit de stat, chiar dacă au venituri mici

Tot de la 1 noiembrie a intrat în vigoare şi legea privind compensarea facturilor. Aceasta  prevede că românii vor plăti mai puţin la energie electrică şi gaze naturale fără să fie nevoie să depună vreun dosar. Aceştia trebuie doar să se încadreze într-un consum mediu lunar şi statul va plăti o parte din facturi.

La energia electrică compensaţia este de 29 de bani pe kwh, iar la gazele naturale statul deconteaza 33% din preţul gazelor.

Citeşte şi Raluca Turcan promite susţinere pentru români: Ajutorul pentru facturi la gaze și energie va fi de 6 ori mai mare