Ce trebuie să faci dacă ai simptome COVID -19. Unde te poţi testa gratuit. HARTA centrelor de evaluare a pacienţilor cu SARS-COV 2

Ministerul Sănătăţii a prezentat traseul pe care trebuie să-l urmeze o persoană care prezintă simptome specifice infectării cu virusul SARS-COV 2.

21 ian. 2022, 12:18
Ce trebuie să faci dacă ai simptome COVID -19. Unde te poţi testa gratuit. HARTA centrelor de evaluare a pacienţilor cu SARS-COV 2

Ce trebuie să faci dacă ai simptome COVID -19. Persoanele care prezintă simptime precum febra, tuse, oboseală, dureri musculare, de gât sau de cap, precum şi pierderea mirosului şi/sau gustului şi suspectează că s-au infectat cu virusul SARS-COV 2 ar trebuie să meargă să se testeze pentru COVID-19. Potrivit unei informări a Ministerului Sănătăţii, teste pentru depistarea COVID-19 se pot face gratuit la medicii de familie care au acceptat să facă astfel de teste sau în farmaciile autorizate pentru desfăşurarea activităţii de testare antigenică rapidă pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

De asemenea, teste COVID-19 se pot face contra cost în laboratoare acreditate.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: Certificatul verde expiră la 1 februarie pentru cei care nu şi-au făcut doza booster

Ce trebuie să faci dacă eşti depistat cu COVID-19

Persoanele declarate pozitive cu COVID-19 trebuie să ia legătura cu medicul de familie. Dacă pacienţii au forme uşoare de boală, vor fi trataţi la domiciu şi vor rămâne sub observaţie la medicul de familie.

Pacienţii COVID-19 cu forme uşoare sau medii dar care suferă şi de alte boli ar trebui să se prezinte pentru consultaţie şio tratament la unul dintre centrele de evaluare. VEZI AICI HARTA CENTRELOR DE EVALUARE 

Pacienţii COVID-19 cu forme grave de boală trebuie să sune la 112 pentru a fi trasnportaţi la spital unde vor rămâne internaţi până la însănătăşire.

Anunţul Ministerului Sănătăţii vine în ziua în care România a întregistrat, pentru a doua zi consecutiv, în intervalul de 24 de ore, aproape 20.000 de cazuri pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 49 de decese.